1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan kulttuuripääkaupunki

Kulttuuripääkaupunkipuisto syntymässä

Juhlavuoden kunniaksi perustetun Turun kulttuuripääkaupunkipuiston suunnitelmat ovat tulleet hyväksymisvaiheeseen.

Euroopan kulttuuripääkaupunki
YLE / Minna Isotalo

Kansallisena kaupunkipuistona käynnistynyt hanke on nyt tiivistynyt kolmeksi pääalueeksi, joille aiotaan hakea perustamislupa valtiolta.

Kulttuuripääkaupunkipuistoon tulevat kuulumaan Ruissalon saari, sekä Aurajokivarsi Kuralaan saakka ja myös Vähäjoen reunamat. Turun keskustasta mukana ovat Urheilupuiston, Samppalinnan ja Vartiovuoren kukkulat, sekä osa Kupittaan puistoa.

Vastaavia kulttuuripuistoja on perustetttu Poriin, Porvooseen, Hankoon ja Hämeenlinnaan.

Parantuvat yhteydet tavoitteena

Turun ympäristölautakunnan käsittelemässä suunnitelmassa ehdotetaan mm. uusia vesibussilaitureita Ruissalon Saaronniemen ja Kasvitieteellisen puutarhan rantaan. Kansanpuiston ja Telakkarannan laiturit tulee suunnitelman mukaan säilyttää. Myös saaren pyöräilymahdollisuuksia halutaan lisätä perustamalla sinne useita vuokrauspisteitä ja jopa uusia reittejä.

Aurajokivarren rantoja tulee suunnitelman mukaan huolitella ja parantaa etenkin itäisen puolen ranta-alueita Sibeliusmuseon edustalta Koroistenniemen suuntaan.

Keskustan virkistysalueiden saavutettavuutta ehdotetaan parannettavaksi mm. uudella kevyen liikenteen sillalla, joka yhdistäisi Urheilupuiston ja Samppalinnan.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi