1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näytelmäkirjallisuuden Lea-palkinnon finalistit valittu

Suomen Näytelmäkirjalilijaliiton jakaman vuoden 2010 Lea-palkinnon ehdokkaat on valittu. Vuonna 1985 perustettu palkinto on tunnustus ansiokkaasta näytelmästä. Se on tähän mennessä jaettu 17 kertaa.

kulttuuri

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton jakama Lea-palkinto myönnetään kirjailijalle ansiokkaasta näytelmästä tekstin, ei esityksen perusteella. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Vuoden 2010 Lea-palkintoehdokkaiksi voivat asettua kaikki 1.12.2009–30.11.2010 välisenä aikana maassamme kantaesitetyt kotimaiset näytelmät, jotka olivat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä.

Dramatisointi hyväksytään Lea-palkintoehdokkaaksi siinä tapauksessa, että alkuperäisteoksen tekijä on kirjoittanut itse teoksensa näytelmäksi tai ollut kirjoittavana osapuolena mukana teoksen dramatisoinnissa.

Vuoden 2010 Lea-palkinnon finalistit ovat:

  • Juha Jokela: Esitystalous (kantaesitys Espoon Kaupunginteatteri)
  • Heini Junkkaala: Kristuksen morsian (kantaesitys Suomen Kansallisteatteri)
  • Minna Nurmelin & työryhmä: Nainen joka halusi pyörtyä (kantaesitys Rakastajat-teatteri)
  • Tuomas Timonen: Meganin tarina (kantaesitys Kokkolan Kaupunginteatteri)
  • Paavo Westerberg: Valhe (kantaesitys Suomen Kansallisteatteri)

Vuoden 2010 Lea-raadin jäsenet ovat Teatterikorkeakoulun opiskelijat dramaturgi Tua Harno, ohjaaja Akse Pettersson ja näyttelijä Ylermi Rajamaa.

Finalistien valitsemista varten raati arvioi yhteensä 47 näytelmää ja päättää myös voittajan, joka julkistetaan maaliskuun 27. päivänä näyttämötaiteen Thalia-gaalassa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi