Sarjakuvien pienkustantajat palkinnon arvoisia

Sarjakuvayhteisö Kvaak on myöntänyt parhaasta käännössarjakuvasta jakamansa Herra Koipeliini -palkinnon 2010 yhteisesti sarjakuvan pienkustantamoille. Yleisen ja yhteisen tunnustuksen ansainneet pienet sarjakuvakustantamot ovat Kvaakin mielestä ansiokkaasti rikastuttaneet käännössarjakuvan kenttää Suomessa.

kulttuuri
Otteita palkituista sarjakuvista
YLE Uutisgrafiikka

Sarjakuvayhteisö Kvaak jakoi Herra Koipeliini -tunnustuksen nyt toista kertaa.

Sarjakuvan pienkustantajat ansaitsivat palkinnon yhteismitallisesti, sillä sähköisessä äänestyksessä kolmen kustantajan sarjakuvat saivat selvän ääntenenemmistön.

Joukosta erottuneet Huuda Huuda, Kumiorava ja Apollo kustannus sarjakuvillaan Cowboy Henk, Kun oltiin MAAKIES ja Tappaja 1-3 ovat yhdessä muiden pienkustantamoiden kanssa rikastuttaneet ja monipuolistaneet käännössarjakuvan kenttää Suomessa, perustelee Kvaak tunnustusta.

Käännössarjakuvalla on puolestaan ollut suuri merkitys sille, millaiseksi kotimainen sarjakuva on muotoutunut, huomauttaa Kvaak palkintoperusteluissaan kotimaisen sarjakuvan juhlavuotena.

Kvaak toteaa runollisesti:

Sarjakuvan kustantaminen ei ole helppoa. Parhaimmillaan se kuitenkin on rakkautta sarjakuvaan. Innostusta ja omistautumista. Halua huutaa ilmoille sitä, mikä omassa sielussa tuntuu. Sisällöstä ja laadusta ei tingitä, koska se, mitä tehdään, on tärkeää. Sarjakuvan kieli osataan ja ymmärretään.

Kvaakin jakamalle tunnustukselle nimensä antanut Herra Koipeliini ( Monsieur Cryptogame) oli ensimmäinen Suomessa julkaistu sarjakuvakirja. Se ilmesty vuonna 1859.

Lähteet: YLE Uutiset