Bhutaniin ankara tupakkakuri - kotietsintöjä ja koulutettu tupakkakoira

Eteläaasialainen Bhutan on ottanut käyttöön ankarat keinot tupankanvastaisessa taistelussa. Poliisi voi tehdä tupakoitsijoiden koteihin etsintöjä salakuljetetun tupakan löytämiseksi. Tupakanetsinnän avuksi ollaan ottamassa myös erityiskoulutettu koira.

Ulkomaat

Bhutan pyrkii maailman ensimmäiseksi täysin tupakoimattomaksi maaksi. Buddhalaisessa maassa ajatellaan, että tupakointi on pahaksi karmalle.

Tupakan myynti kiellettiin Bhutanissa jo vuonna 2005, mutta tupakan salakuljetus Intiasta kukoistaa yhä, eikä kiellolla ole käytännössä ollut paljoakaan vaikutusta.

Tupakointi yksityisissä tiloissa ei ole Bhutanissa kiellettyä, mutta tupakoitsijat saavat tuoda maahan laillisesti ainoastaan 200 savuketta tai 150 grammaa muuta tupakkatuotetta kuukaudessa. Tupakoitsijoiden on poliisin pyytäessä esitettävä tullin tosite tupakkatuotteiden laillisesta maahantuonnista.

"Säälimättömiä rangaistuksia"

Vuodenvaihteessa parlamentti hyväksyi uudet säädökset, joiden mukaan rangaistuksena tupakan myynnistä voi olla jopa viisi vuotta vankeutta. Saman rangaistuksen voi saada tupakoitsija, jolta ei löydy asianmukaista tositetta maahantuonnista.

Uudet säädökset ovat herättäneet maassa paljon nurinaa. Maan myydyin sanomalehti Kuensel kirjoitti pääkirjoituksessaan, että uuden lain mukaiset rangaistukset ovat täysin säälimättömiä.

Laiton savukemyynti on ollut tärkeä tulonlähde monille pienille kaupolle. Nyt myynti on kuitenkin loppunut lähes kokonaan, koska kauppiaiden mukaan tupakoita on vaikea piilottaa niiden etsintään koulutetulta koiralta.

Bhutanin kuninkaallisen poliisin mukaan tupakkakoiraa koulutetaan parhaillaan. Tarkoituksena on, että se pystyy haistamalla etsimään tupakkatuotteet.

Lähteet: Reuters