1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jussi-ehdokkaat on valittu

Kotimaisen elokuvan huippuvuosi 2010 saa eräänlaisen päätepisteensä kuluvan vuoden helmikuun 6. päivänä, kun elokuva-ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry jakaa vuoden 2010 Jussi-patsaat parhaille kotimaisille pitkille elokuville. Eniten ehdokkuuksia ovat napanneet elokuvat Kohtaamisia ja Rare Exports.

Kuva: FS Film Oy

Kohtaamisia ja Rare Exports ovat kumpikin ehdolla peräti seitsemän Jussin saajiksi. Muut ehdokkuuksia saavat elokuvat ja ehdokkuuksien määrät ovat:

Napapiirin sankarit (6)

Sisko tahtoisin jäädä (5)

Taulukauppiaat (5)

Paha perhe (3)

Ito - kilvoittelijan päiväkirja (2)

Reindeerspotting (2)

Harjunpää ja pahan pappi (1)

Miesten vuoro (1)

Prinsessa (1)

Täällä Pohjantähden alla II (1)

Vähän kunnioitusta (1)

Vaikeita valintoja

Jussi-ehdokkaiden valintaraadissa istunut elokuvakriitikko Kalle Kinnunen sanoo Radion Kulttuuriuutisten haastattelussa, että viime vuoden elokuvissa suosio ja laatu kulkivat käsi kädessä.

– Valintapäätökset olivat raadille vaikeita useammassakin kategoriassa, Kinnunen kertoo.

Elokuvavuosi oli kotimaisen elokuvan juhlaa. Jussi-palkintoja eniten saaneet elokuvat ovat Kohtaamisia lukuun ottamatta saaneet satojen tuhansien katsojaluvut. Elokuvakriitikko Kinnusen mukaan menestyselokuvien katsojamäärät kertovat siitä, että yleisö menee katsomaan hyviä elokuvia.

– Hyvistä elokuvista sana kiertää. Kun katsoo näitä päättyneen vuoden menestyneitä elokuvia, niin monet niistä ovat myös erittäin hyviä ja omalaatuisia. On päästy selvästi sellaiseen tilanteeseen, jossa myös rohkeimmat kokeilut uskalletaan tehdä täysillä, ja sitten ne myös menestyvät kuten vaikkapa Rare Exports näyttää, Kinnunen sanoo.

Viime vuoden yleisömenestyksiin lukeutuneet Napapiirin sankarit, Taulukauppiaat ja Sisko tahtoisin jäädä kahmivat useita Jussi-ehdokkuuksia. Ne olivat ehdokkaana myös parhaasta käsikirjoituksesta.

Kalle Kinnusen mielestä kotimaisia elokuvia ei voikaan enää syyttää huonoista käsikirjoituksista.

– Viime vuosien elokuvista näkee ihan selvästi, että hyvin älykästä ja taitavaa käsikirjoittamista on enemmän kuin aikaisemmin.

Jussien jako helmikuun alussa

Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto.

Jussi-ehdokkaat vuodelle 2010 nimesi asiantuntijaraati, jossa olivat tällä kertaa mukana tuottaja Hannu Tuomainen, ohjaaja JP Valkeapää, käsikirjoittaja Jan Forsström, näyttelijät Minna Haapkylä ja Jani Volanen, musiikintekijä Panu Aaltio, pukusuunnittelija Auli Turtiainen, lavastaja Anne Karttunen, kuvaaja Raimo Paananen, leikkaaja Joona Louhivuori, äänisuunnittelija Micke Nyström, elokuvakriitikko Matti Rämö sekä Filmiauran hallituksesta Mika Siltala (pj.), Manna Katajisto (vpj), Mikko Aromaa, Kalle Kinnunen, Toni Lähteinen ja Antti Selkokari. Filmiauran hallituksen jäsen Lasse Saarinen oli jäävi eikä osallistunut kokoukseen.

Lopulliset voittajat valitsee Filmiaura ry:n jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä. Jussi-voittajat julkistetaan Jussi-juhlassa, joka järjestetään sunnuntaina 6. helmikuuta 2011.

Vuonna 2010 Jussi-palkinto sai rinnalleen varjopalkinnon, Justiinan. Justiinat jakoi elokuva-alan ammattilaisista koostuva rekisteröimätön yhdistys, Filmikaura. Filmikauran nimetön raati valitsi ensimmäisten Justiinoiden saajat vuoden 2009 elokuvien joukosta.