Ilmalämpöpumppu kärsii räpläämisestä

Ilmalämpöpumpun elinikää voi pidentää säännöllisellä puhdistuksella ja oikeanlaisella käytöllä. Laitteissa ilmenevien ongelmien taustalla on useimmiten jonkinlainen käyttövirhe.

Myytti uusien laitteiden kehnommasta käyttöelinkaaresta ei ruokolahtelaisen yrittäjä Kari Tuovisen mukaan pidä paikkaansa ainakaan ilmalämpöpumppujen osalta. Ilmalämpöpumpun voi oikein käytettynä ja huollettuna odottaa toimivan moitteettomasti yli kymmenen vuotta.

- Itselläni on 15 vuotta vanha kone ja Imatralla olen huoltanut 19 vuotta vanhaa pumppuakin, joka toimi vielä moitteettomasti, Tuovinen kertoo.

Vanhoilla ja uusilla pumpuilla ei ole juurikaan eroa.

- Eivät ne laitteet olennaisesti ole muuttuneet. Samat aineet niissä kiertää, hieman korkeammalla paineella vaan. Jotain hienosäätöä niissä laitteissa on ajan myötä tehty. Ja tietysti designia on vähän nykyaikaistettu. Laitteet eivät ole enää sellaisia suoria laatikoita, jollainen minullakin on kotona, Tuovinen naurahtaa.

Kone kestää oikeanlaisessa käytössä

Tuovisen mukaan ilmalämpöpumppu kestää käytössä pitkään, jos sitä käytetään oikein. Yleisimpiä käyttövirheitä on koneen jatkuva päälle ja pois laittaminen.

- Laitteen termostaatin pitää antaa hoitaa lämmitys. Laitetta ei pidä pysäyttää, kun on lämmin. Eihän tavallista patteriakaan sammuteta ja käynnistetä uudestaan jatkuvasti, Tuovinen muistuttaa.

Tuovisen mukaan erityisesti vanhemmat ihmiset tuppaavat räpsyttelemään lämpöpumppua päälle ja pois lämpötilan mukaan.

- Joku saattaa ajatella, että: "No nyt on hyvä lämpötila, sammutetaan kone" ja siinä tehdään se virhe. Koneessa saattaa olla esimerkiksi sulatusjakso alkamassa ja jos se sitten ohittuu, laite saattaa jäätyä niin, ettei sitä sulata enää mikään.

Opastuksessa onkin Tuovisen mukaan vielä petraamisen varaa, vaikka asiakkaille aina kerrotaan, miten laitetta tulisi käyttää.

Puhtaanapitoa säännöllisesti

Moitteettomasti toimivaa ilmalämpöpumppua ei tarvitse huollattaa vuosittain. Moitteeton toiminta edellyttää kuitenkin jatkuva huolenpitoa omistajan taholta.

- Sisäyksikkö on pidettävä puhtaana eli suodattimet on puhdistettava riittävän usein, vähintään kahden viikon välein. Ulkoyksikön puhdistuksessa on katsottava, ettei laita esimerkiksi ime lehtiä tai muuta tukkeeksi, Tuovinen kertoo.

Kaikilta oma huolto ei kuitenkaan onnistu ja silloin soitetaan paikalle huoltokorjaaja. Ongelmat ovat Tuovisen mukaan useimmiten samat.

- Yleensä syynä on käyttövirheet. Laitetta ei putsata riittävän usein tai sitten konetta sammutellaan ja käynnistellään tarpeettomasti.

Jos laite on vaurioitunut, voi asiakas joutua miettimään kokonaan uuden laitteen hankintaa.

- Korjaajan tullessa paikalle asiakas maksaa tehdystä työtä ja osista. Pienempien vikojen ollessa kyseessä lasku on muutaman sadan luokkaa. Sen sijaan, jos laitteesta on rikkoutunut kompressori, voi olla ettei korjaaminen ole enää edes kannattavaa.

Tarkkaile hyötysuhdetta ja säästä konetta

Ääriolosuhteissa, kovin kylmässä tai kuumassa ilmalämpöpumppu joutuu muiden koneiden tapaan koville. Koneen merkillä tai laadulla ei Tuovisen mukaan ole väliä siinä vaiheessa, kun pakkanen kiristyy. Pumpun käyttöikää ääriolosuhteet eivät rasita, jos niihin reagoidaan.

- Kovalla pakkasella hyötysuhde tipahtaa ja kone joutuu käymään koko ajan täysillä, kuin ajaisi autolla koko ajan kaasu pohjassa. Jos pakkasta alkaa olla yli 30 astetta niin pumppu kannattaa pysäyttää.

Hyötysuhde on 20 pakkasasteen kohdalla vielä hyvä. Jos kovempia pakkasia on luvassa, kannattaa Tuovisen mukaan harkita väliaikaista siirtymistä muihin lämmityskeinoihin.

- Ei kaikkiin lämpötilapiikkeihin kannata reagoida, mutta jos kylmästä jaksosta odotetaan selvästi pidempää, pumppu kannattaa laittaa pois päältä.

Ilmalämpöpumpun eliniän pidentäminen onnistuu Tuovisen mukaan parhaiten huolehtimalla laitteen toimintaedellytyksistä.

- Pumpun mekaaninen rikkoutuminen on suurin riski. Ihmisten pitää havahtua siihen, että jos laite pääsee esimerkiksi jäätymään pahasti, jotain on tehtävä. Niinhän autollekin tehdään, jos siinä ilmenee jotain outoa.

Jos ilmalämpöpumppu kuitenkin sattuu jäätymään, ei huoltomiestä tarvitse aina kutsua paikalle. Tuovisella on tilanteeseen tee-se-itse -neuvo.

- Ensin laitteesta virta pois. Sitten kansi irti ja kuumaa vettä siihen kennolle. Tämä on nopein ja helpoin tapa, joka vaatii vain ristipääruuvimeisselin.