Kemiaa kansalle teemavuoden aikana

Kemian teollisuudella ja tuotteilla on paljon merkitystä. Esimerkiksi liimoja kulutetaan Suomessa henkeä kohti yli kymmenen kiloa vuodessa, mutta suurin osa lähes huomaamatta rakentamisessa ja pakkauksissa. Kansainvälisen kemian vuoden aikana mm. Pirkanmaalla on luvassa yleisötapahtumia, joissa yritysten ja järjestöjen asiantuntijat kertovat alasta.

kemia
laborantin kädet, koeputkia
YLE

Kemian teollisuus ja laboratoriot lähestyvät yleisöä luentosarjalla. Kotiympäristön kemiasta luennoi yleisöluennolla laboratoriopäällikkö Salla Tuulos-Tikka Eurofins Scientific Oy:stä.

- Esimerkkejä on paljon: elintarvikkeet, säilöntäaineet, maalit, kaikki kumit ja muovit, liimat, auton polttoaineet, vaatteiden värit ja tekokuidut.

Kemia kiinnostaa selvästi ihmisiä ja sitä opetetaan koulussa. Joistakin tv-sarjoista voi saada vääriäkin mielikuvia: kemisti ravistaa pulloa ja saman tien on jo tuloksia mittalaitteessa. Yleensä tutkimukset kestävät ainakin vähän pitempään.

- Kemiaa tarvitaan myös vanhojen tiedonpuutteiden korjaamiseen. Ympäristöön on päässyt sellaisia aineita, joita siellä ei tarvitsisi olla.

Salla Tuulos-Tikan mukaan todellisuudessa kemia onkin tarkka tiede, joka vaatii pitkää opiskelua, ennen kuin pystyy ennustamaan reakstioyhtälöitä, puhumattakaan että ymmärtäisi, miksi jokin asia tapahtuu.

Liimaa kuluu yli kymmenen kiloa vuodessa

Yksi merkittävä pirkanmaalainen kemiantehdas on Kiilto Oy. Yhtiön Lempäälän tehdas valmistaa rakennusaineiden lisäksi liimoja, joista suurin osa menee teollisuuteen. Pesuaineet syntyvät muualla Suomessa.

Yhtiön tekninen johtaja Mikko Viljanmaa kertoo, että Suomessa käytetään liimoja yli kymmenen kiloa henkeä kohti vuodessa.

- Kotona kuluttaja käyttää lopulta aika harvoin liimaa. Mutta välillistä käyttöä on hyvin paljon: lattian- ja seinänpäällysteet on kiinnitetty liimoilla, huonekalut on kasattu liimoilla, ja niin edelleen.

Kiilto Oy:ssä uskotaan myös, että liiman käyttö yleistyy monissa kohteissa muiden kiinnitystapojen kustannuksella. Yksi keskeinen etu on, että liimakiinnitys jakaa kuormituksen tasaisesti, ei yhtä pistemäisesti kuin naulaus tai ruuvaus. Näin saadaan myös keveitä mutta lujia rakenteita.

Lähteet: YLE Tampere