Hyppää sisältöön

Jokilaakson sairaalan sappileikkaukset syyniin

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Jokilaakson sairaalassa teettämien sappileikkausten komplikaatiot aiotaan tutkia. Jämsässä on leikattu 31 sappipotilasta, joista muutamilla on ilmennyt leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Sappileikkaukset arvioi ulkopuolisten selvitysmiesten ryhmä. Heidän tehtävänään on arvioida sekä Keski-Suomen keskussairaalan että Jokilaakson sairaalan toiminta. Ulkopuolisen asiantuntijaryhmän käytöstä päättivät Keski-Suomen keskussairaalan edustajat, Jämsän kaupunki ja Jokilaakson Terveys Oy yhdessä. Hoitoketjujen ja leikkausten arvioinnilla pyritään ehkäisemään komplikaatiot.

Arvioinnin aikana kaikki sappileikkaukset tehdään Keski-Suomen keskussairaalassa, missä on myös tähän saakka tehty kaikki kiireelliset sappileikkaukset. Päätös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kiireettömien sappileikkausten paikasta tehdään selvitystyön jälkeen.

Keski-Suomen keskussairaalalla ja Jämsän Jokilaakson sairaalalla on yhteistyösopimus, jonka perusteella Jokilaakson sairaalassa leikattu noin 450 potilasta. Leikkauksista valtaosa on ollut ortopedisia, kuten lonkan ja polven tekonivelleikkauksia. Ortopedisissa leikkauksissa ei ole ollut laatuongelmia.