1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Brax: Eduskuntaa ei uhkailtu vankiloiden lakkautuksilla

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan oikeusministeriö ei ole uhkaillut eduskuntaa Pelson ja Köyliön vankiloiden lakkautuksilla. Osa lakivaliokunnan jäsenistä katsoo, että valiokuntaa kiristettiin lakkautusuhalla hyväksymään valvontarangaistuksen käyttöönotto hallituksen esittämässä muodossa.

Brax korosti tiistaina eduskunnassa, että valvontarangaistus on osa hallituksen aiemmin sopimaa pakettia, jossa lakkautuksen sijasta tyydyttiin Pelson vankilan pienentämiseen. Hän muistutti, että Pelson lakkauttamisen sijaan päätettiin tehdä muita toimia, joissa jalkapannan käyttöönotto on keskeistä.

Brax mukaan hallituksen iltakoulun linjauksesta tiedotettiin julkisesti ja asia ollut esillä moneen kertaan myös eduskunnan täysistunnossa. Hänen mielestään asiassa olekaan mitään uutta.

Lakivaliokunnan jäsenistä Mauri Salo (kesk.), Oiva Kaltiokumpu (kesk.) ja Kalle Jokinen (kok.) paheksuivat valiokunnalle annettuja tietoja, jotka he kokivat lakkautuksilla uhkailuksi.

Eduskunta keskusteli jalkapantarangaistuksen käyttöönotosta tiistaina pitkään. Se hyväksynee uuden rangaistuksen käyttöönoton lähipäivinä. Valvontarangaistuksessa tuomittua valvotaan teknisillä välineillä kuten esimerkiksi jalkapannalla tai rannekkeella.