Naisparin hedelmöityshoito vaatii säästöjä

Jos heteroparilla on lapsettomuusdiagnoosi, he saavat Kela-korvauksen hoidoista. Jos kysymyksessä on naispari eikä heillä ole syytä lapsettomuuteen, he maksavat koko hoidon itse.

Samaa sukupuolta olevien parisuhde
Naispari halaa toisiaan
Dave Hunt / EPA

Naispari ja heteropari ovat lapsettomuushoitojen kohdalla eriarvoisessa asemassa. Esimerkiksi Kelan tukia ei myönnetä naispareille ollenkaan. Lapsettomuushoitojen läpikäymiseen tarvitaankin paitsi lujaa parisuhdetta myös rutosti rahaa.

Maarit on kokenut lapsettomuushoidot sekä miehen että naisen kanssa. Heteroliitossa hän pääsi lähetteellä kaupungin yliopistolliseen sairaalaan.

- Miehen sperma tutkittiin ja minulle tehtiin munatorvien aukiolon tutkimus. Poliklinikkamaksu oli 22 euroa. Yksityisellä sama maksu naisparin osapuolena oli 270 euroa. Kunnalliseen en olisi edes päässyt, koska kyse ei ole sairauden hoidosta nyt kun en enää ole heteroliitossa, Maarit kertoo.

Kohtelu on Maaritin mielestä nurinkurista.

- Mielestäni on käsittämätöntä, miten raskaaksi tulemisen vaikeudet ja hoidot eivät enää koske minua nyt kun olen naimisissa naisen kanssa. Omalla kohdallani on kyse nimenomaan jonkinasteisesta sairaudesta, sillä kroppa ja vaikeudet tulla raskaaksi ovat samat kuin ennen.

Vauva kymppitonnilla

Julkisella puolella kyse on rahasta ja siitä, mitä kaikkea yhteiskunta haluaa maksaa, pohtii Helena Tinkanen Taysin Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikkalta. Hänen mukaansa hoitoja ei tehdä heteropareillekaan julkisella puolella enempää kuin on tarpeellista, ja pääsääntöisesti Kela korvaa kolme hoitokertaa.

Yksityisillä klinikoilla lääkärin vastaanottopalkkio, tutkimukset ja toimenpiteet kohottavat hinnan hetkessä tuhansiin euroihin. Heteroparia laskun maksamisessa auttaa Kela, kertoo Ava-klinikan ylilääkäri Liisa Häkkinen.

- Jos heteroparilla on lapsettomuusdiagnoosi, he saavat Kela-korvauksen hoidoista. Jos kysymyksessä on naispari eikä heillä ole syytä lapsettomuuteen, he maksavat koko hoidon itse. Tämä koskee myös lääkitystä. Yhteen hoitoon lääkkeet voivat maksaa satoja, jopa tuhansia euroja.

Heteropari saa esimerkiksi 2 100 euron koeputkihedelmöityksestä noin 700 euron kela-korvauksen - naispari ei. Toivottuun lapseen on laitettu paljon rahaa, kertoo Maarit.

- Toistaiseksi hoitoihin on mennyt karkeasti arvioiden 10 000 euroa. Pelkkä luovutettu sperma yhteen yritykseen maksaa 820 euroa. Tuloksena on inseminaationa alkuunsa saanut tytär. Yritämme vielä saada toisen lapsen, mutta henkinen olotila alkaa olla aika turta ja säästöt vähissä.

Köyhä koittaa kotikonstein

Maarit on kuullut, että Suomesta löytyy ennakkotapaus naisparista, joka taisteli itselleen korvaukset.

- Pari pystyi usemman vuoden taistelun tuloksena todistamaan Kelalle, että toinen naisista olisi lapseton sairauden perusteella vaikka olisikin heteroliitossa.

Moni naispari päätyy tukien puutteessa yrittämään koti-inseminaatiota.

- Moni pari pakoitetaan toimimaan sillä epäterveellisemmällä tavalla, koska hinnat klinikoilla ovat niin korkeat, eikä kunnallisella puolella ole palvelua homoille, Maarit pahoittelee.

Ennen lapsettomuushoitoja luovutettuja sukusoluja käyttävien hetero- ja naisparien on käytävä psykologin vastaanotolla.

- Psykologi antaa niin sanottua lahjasoluneuvontaa. Keskustelussa käydään läpi luovutettujen munasolujen tai siittiöiden käyttöön liittyvät lakipykälät. Siellä mietitään myös lapsen tulevaisuutta ja sitä, miten vanhemmat kertovat joskus lapselleen, että toinen vanhempi ei ole tämän biologinen vanhempi, kertoo AVA-klinikan ylilääkäri Liisa Häkkinen.

Byrokratiarumba ennen adoptiota

Suomessa samaa sukupuolta olevien parien sisäinen adoptio tuli mahdolliseksi vuoden 2009 syyskuussa. Lakia perusteltiin muun muassa sillä, että lapsen kannalta tilanne on epävarma ja turvaton ilman sisäistä adoptiota, jos esimerkiksi hänen ainoa juridinen vanhempansa menehtyy.

Ennen kuin sisäinen adoptio on mahdollinen, parin on kahlattava byrokratian raskaan koneiston läpi, kertoo Maarit.

- Hoitojen jälkeen alkaa armoton paperisota, jossa ensin kielletään lapsen isyys. Sitten seuraavat sisäisen adoption paperit, adoptioneuvonta ja sosiaaliviranomaisten kotikäynnit. Vaikeita ovat myös kuntakohtaiset maksupolitiikat, päätösten odottelu ja virkamiesten tietämättömyys jopa isoissa kaupungeissa.

AVA-klinikan ylilääkärin Liisa Häkkisen mielestä nykyinen Kela-tukijärjestelmä on oikeudenmukainen.

- Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että koska lesbous ei ole sairaus, siihen ei tarvitse saada Kelan tukea. Hoitoon tulevat ne, joille lapsettomuus on sairaus, heille Kela-korvaukset on tarkoitettu. Olen tyytyväinen, että niillekin, jotka eivät pysty itse raskautumaan, on olemassa klinikoita ja apua. Kaikki klinikat eivät suostu hoitamaan naispareja.

Sama ihminen, kaksi lakia

Naispareja pitäisi kohdella samalla tavalla kuin heteropareja, sanoo sekä miehen että naisen kanssa lapsettomuushoidoissa käynyt Maarit.

- Heteroliitossakin minulla oli vaikeuksia tulla raskaaksi, kuten nytkin. Ei homous muuta lapsettomuutta. Ja kuka tietää milloin kyseessä on sairaus, jos kerran ei hoideta?

Maaritin mielestä kaikilla pitäisi olla yhtäläinen oikeus saada apua lapsettomuuteen, oli syy mikä tahansa.

- Nyt minut asetetaan eriarvoiseen asemaan vain siksi, että miehen tilalla minulla on nainen. Heterona sain apua heti, nyt homona minulla ei ole siihen oikeutta. Sama ihminen, mutta kaksi lakia.