Koe uusi yle.fi

Asiantuntija: Nokialla paras suoja vakoilua vastaan

Ranskalaisen teollisuusvakoiluasiantuntijan Peer de Jongin mukaan Nokia on onnistunut suojautumaan teollisuusvakoilua vastaan parhaiten Euroopassa.

talous
Nokian lippulaivamyymälä Helsingin Aleksanterinkadulla.
Yksi Nokian lippulaivamyymälöistä sijaitsee Helsingin Aleksanterinkadulla.YLE

- Yritysmaailman tiedusteluasiantuntijapiireissä mainitaan usein kaksi yritystä, jotka ovat äärimmäisen päteviä salaisuuksiensa suojelussa, henkilökunnan taustojen tarkistamisessa ja kulunvalvonnassa. Ranskalainen silmälasivalmistaja Essilor ja Nokia. Nokia on lävitsepääsemätön, de Jong kertoi YLE Uutisten haastattelussa Pariisissa.

- Nokian rekrytointiprosessi on erittäin suorituskykyinen ja selektiivinen. Siten eliminoidaan 80 prosenttia ongelmista, de Jong sanoo.

Muun muassa Pariisin EGE-kauppasotakoulussa opettava de Jong käyttää Nokiaa usein malliesimerkkinä. Yhden syyn valppauteen hän löytää Suomen historiasta.

- Neuvostoliiton naapurina Suomessa totuttiin suojelemaan salaisuuksia, de Jong uskoo.

Aasialaisten harjoittelijoiden taustoja vaikea selvittää

Teknologinen kehitys vaikeuttaa yrityssalaisuuksien varjelua vakoilua vastaan. Kännykkäkamerat, internet, tuotantoprosessien monimutkaistuminen ja tietoverkkojen haavoittuvuus lisäävät riskejä.

Silti heikoin lenkki on ihminen. Peer De Jong varoittaa länsimaalaisia yrityksiä sinisilmäisyydestä etenkin nousevien talousmaiden opiskelijoiden palkkaamisessa harjoittelijoiksi.

- Länsimaissa on muodissa rekrytoida erityisesti aasialaisia opiskelijoita harjoittelijoiksi, koska he ovat älykkäitä, työteliäitä ja suorituskykyisiä. Heistä yritys ei kuitenkaan usein oikeasti tiedä mitään, de Jong sanoo.

Taustojen selvitys on paitsi hankalaa, niin myös monille eurooppalaisille epämukavaa.

- Länsimaalaiset eivät oikein uskalla udella aasialaiselta, afrikkalaiselta tai eteläamerikkalaiselta tarpeeksi taustoja, koska pelätään rasistin leimaa. Tulee moraalinen stoppi, ja hyväksytään harjoittelija, koska hän tuntuu hyvältä tyypiltä.

- Harjoittelijoiden vakoilutapauksia paljastuu pitkin vuotta, myös suuryrityksille turvallisuusneuvontaa antava de Jong sanoo.

Vakoiluriski ulottuu siivoojasta toimitusjohtajaan

De Jongin mukaan Aasian nousevat talousmahdit ovat kiihdyttäneet teollisuusvakoiluaan, Kiina etunenässä.

Ranskalaisen autonvalmistajan Renault'n sähköauto-ohjelma on viimeisin uhri. Renault erotti viime viikolla kolme ranskalaistaustaista johtajaansa epäiltynä vakoilusta kiinalaisten lukuun.

Le Figaro -sanomalehden mukaan ainakin kahdella johtajista olisi kiinalaisten rahoittamia pankkitilejä Liechtensteinissä ja Sveitsissä.

- Vakoiluriski ulottuu siivoojasta toimitusjohtajaan. Jossain vaiheessa he kaikki ovat tekemisissä yrityksen luottamuksellisten tietojen kanssa, de Jong sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi