1. yle.fi
  2. Uutiset

Työtä saa suhteilla ja netistä

Työnvälityksen muodot ovat muuttuneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Suurin osa töistä välitetään nykyisin suoraan yritysten ja nettisivujen kautta. Perinteisten työvoimatoimistojen sekä lehtien työpaikkailmoitusten merkitys työpaikkojen välittäjänä on jatkuvasti vähenemässä.

Kotimaan uutiset
Työvoimatoimisto.
Yle

Yritysten suora työvoiman rekrytointi on jo kiilannut perinteisten työvoimatoimistojen ohi. Suoria kontakteja osaavat käyttää sekä työnantajat että työntekijät.

- Tärkein rekrytointikanava, mitä yritykset ja toimipaikat käyttävät, ovat suorat kontaktit. Työnantaja ottaa yhteyttä entisiin työntekijöihin ja työnhakijoihin ja käyttää niin sanottua puskaradiota. Yli puolessa tapauksista käytetään näitä suoria kontakteja, sanoo erikoisuunnittelija Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Julkinen työnvälitys on säilyttänyt paikkansa seuraavaksi yleisimpänä töiden tarjoajana.

- Se on säilyttänyt markkinaosuutensa, mutta koko ajan on sellainen laskeva trendi tässä työnvälityksen markkinaosuudessa. Nyt puhutaan sellaisesta 40 prosentista, kuvaa Tuomaala.

Hänen mukaansa toimipaikat käyttävät useampia rekrytointikanavia päällekkäin, ja silloin prosenttilukujen summa menee yli sadan eli luvut eivät ihan suoraan kuvaa markkinaosuuksia.

Kolmanneksi suurin työvoiman rekrytoija on yritysten omat internetsivut ja koko netin työnvälitys. Nettisivut kasvattavat jatkuvasti osuuttaan.

- Nettisivuilla on jo kohta kolmasosa rekrytoinnista ja osuus näyttää koko ajan kasvavan, Tuomaala sanoo.

Lehtien ja vuokrafirmojen osuus pienenemässä

Aikaisemmin tärkeä rekrytointikanava, sanomalehdet, on sen sijaan jatkuvasti menettänyt osuuttaan. Lehtien kautta välitettiin aikaisemmin yli kolmannes työpaikoista, nyt niiden osuus on nyt pudonnut alle viidennekseen ja vähenee edelleen.

Seuraavina tulevat muun muassa opilaitosten omat rekrytointipisteet sekä erilaiset työvoiman vuokrausyritykset.

- Vuokrausfirmoista on paljon puhuttu viime vuosina, mutta niiden osuus rekrytointimarkkinoista on noin viitisen prosenttia ja sekin näyttäisi viimeisten selvitysten mukaan olevan laskemassa, sanoo erikoissuunnittelija Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä

Lue seuraavaksi