Hyppää sisältöön

Uniongelmat vaaraksi etenkin nuorille miehille

Univaikeuksista kärsivät miehet kuolevat nuorena muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Erityisesti tämä koskee alle 45-vuotiaita miehiä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella miehen riski kuolla seuraavan 19 vuoden aikana on kaksinkertainen, jos hänellä on univaikeuksia alle 45-vuotiaana.

Uniongelmiin liittynyt kuolleisuus ei selittynyt sydän- ja verisuonitaudeilla, vaikka huonosti nukkuvilla oli muita enemmän diabetesta ja verenpainetautia. Todennäköisesti sydän- ja verisuonitautien vaikutukset näkyvätkin iän myötä myöhemmin.

Sydäntautien sijaan merkittäviksi nousivat ulkoisista syistä johtuvat kuolemat. Erityisen huolestuttava oli havainto, jonka mukaan vähintään kolmesta uniongelmasta kärsivät tekivät itsemurhan viisi kertaa todennäköisemmin kuin miehet, jotka nukkuivat hyvin. Itsemurhariski johtuu mahdollisesti masennuksesta, joka on yleistä uniongelmaisilla, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 12 500 ranskalaista 36–52-vuotiasta miestä ja 4 500 naista, joita seurattiin vuodet 1990–2009. Seurannan aikana kuoli 885 miestä ja 160 naista. Naisten kuolleisuuteen uniongelmat eivät liittyneet.

Seurannan alkaessa osallistujilta kysyttiin tarvitsevatko he lääkkeitä nukahtaakseen, kestääkö nukahtaminen pitkään, valvovatko he öisin, heräävätkö aikaisin ja nukkuvatko he mielestään huonosti. Painoa, verenpainetta ja diabeteksen kehittymistä seurattiin vuosittain.