Australiansuomalainen: "Brisbanessa karmiva tilanne"

Australian tulva-alueilla asuu myös tuhansia suomalaisia. Monet odottavat evakuointikomentoa Brisbanen miljoonakaupungissa ja useat ovat avustustyössä mukana. Tilanne Brisbanessa on karmiva, kertoo alueella asuva Mikko Hietikko.

Ulkomaat
Australia kartta.
Yle Uuutisgrafiikka
Näkymä Toowoomban veden vallassa olevaan kaupunkiin
Nopeasti noussut tulva on jättänyt ihmisiä loukkuun erityisesti Toowoomban kaupungissa.

Brisbanen asukkaita on alettu evakuoida esikaupunkialueella, jossa Brisbanejoki on tulvinut yli äyräidensä.

- Ylhäältä tulee vesi alas jokeen. Samaan aikaan merenpinta on korkealla, koska on täyden kuun aika, ja vuoroveden huippu saavutetaan torstaina. Lisäksi sademäärä on noin 300 milliä päivässä, täällä sataa vettä yötä päivää kaatamalla, kuvailee Brisbanessa asuva arkkitehti ja Australaasian suomalaisten liiton puheenjohtaja Mikko Hietikko puhelimitse YLE Uutisille.

Hietikon mukaan veden pinnan on varoitettu nousevan metrikaupalla. Australian ilmatieteen laitoksen mukaan veden odotettiin nousevan jo tiistaina Brisbanessa yli kolmen metrin tulvaan. Laitos arvioi, että torstaina tulvan korkeus voi olla yli 5,5 metriä.

Jokea lähimmät talot alavalla paikalla ovat jo peittymässä veteen, ja yli 6 000 talon arvioidaan jäävän tulvavesien alle.

- Se on hirvittävä määrä.

Viranomaiset ovat kertoneet, että uhrien määrä nousee yli sadan jo tällä hetkellä kateissa olevista, Hietikko kertoo.

Vaikeat evakuoinnit vesimassoista

Nopeasti noussut tulva on jättänyt ihmisiä loukkuun erityisesti Toowoomban kaupungissa. Helikopterit eivät ole päässeet pelastamaan hädänalaisia huonon sään vuoksi.

- Nainen ja mies istuivat omassa autossansa nokka kallellansa vedessä. Sitten tuli virta ja vei sen auton.

Hietikon mukaan tulva-alueella asuu noin 10 000 suomalaista. Suomalaisia on evakuoitu, ja heitä on mukana myös avustustyössä. Brisbanessa toimii suomalainen vanhustenhoitolaitos Finlandia Village.

- Se sijaitsee aika korkealla kukkulalla. Australian hallitus on valinnut sen evakuointikeskukseksi. Siellä on täysi työ päällä. Sinne evakuoidaan vanhuksia sekä kodeista että läheisestä vanhainkodista, jonka katto on romahtanut vesisateissa.

- Kaikki vapaat nurkat, käytävät ja varastot tyhjennetään ja niihin laitetaan vuoteita. Keittiö tuottaa yli 5 000 annosta ruokaa huomenna.

Tunnelma on Hietikon mukaan rauhallinen ja ihmiset auttavat toisiaan. Australiassa on totuttu niin metsäpaloihin kuin tulviin, Hietikko vakuuttaa. Paniikkimielialaa ei ole.

- Evakuoinnit ovat viranomaisten hanskassa. Tulva on tulva ja nousuvesi on nousuvesi, eikä niille voida tehdä mitään.

- Olen ollut yhteydessä suurlähetystöön ja meidän konsulitoimistoon Sidneyhin. Suomalaisia ei ole menehtynyt tulvissa tällä hetkellä. Tilanne on hallinnassa, eikä voi tehdä muuta kuin katsoa kun veden pinta nousee, Hietikko sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Marika Kataja-Lian