1. yle.fi
  2. Uutiset

WWF kehottaa suosimaan suomalaista kalaa

Ympäristöjärjestö WWF suosittelee ruokapöytiin lähes kaikkia kotimaisia kalalajeja. Järjestö on julkistanut uudistetun kalaoppaansa ympäristötietoisille kuluttajille.

luonto
Vasta kalastettuja kotimaisia kaloja
YLE

WWF:n mukaan suomalaiset kalaruoan ystävät ovat poikkeuksellisen hyvässä asemassa, koska voimme nauttia herkullisista, puhtaista kotimaisista kaloista hyvällä omallatunnolla.

Järjestö ihmettelee, miksi tässä tilanteessa kolme neljästä Suomessa myydystä kalasta on peräisin ulkomailta.

Uudessa kalaoppaassa Suomessa myydyt kalalajit on luokiteltu sen perusteella, miten kestäviä niiden kanta ja pyyntitavat ovat. Kalalajit on merkitty vihreällä, keltaisella tai punaisella tunnuksella sen mukaan, suositellaanko kyseisen kalan syöntiä, kehotetaanko harkitsemaan muita vaihtoehtoja tai peräti välttämään kyseistä lajia.

Vältä meritaimenta ja ankeriasta

Kotimaisista lajeista WWF kehottaa välttämään vain meritaimenta ja ankeriasta. Lajit ovat sukupuuttouhan alla.

Aiemmin ylikalastettu turska on päässyt itäisen kantansa osalta suosituslistalle. Turskan suojelutoimet ovat onnistuneet hyvin. WWF on lisännyt myös yhden kasvatetun kalan suosituslistalle, kyseessä on kiertovesiviljelyllä kasvatettu sampi.

WWF antaa kuluttajalle kolme nyrkkisääntöä kalaostoksille. Kuluttajan kannattaa suosia kotimaista kalaa ja pienikokoisia lajeja. Ulkomaisista kaloista voi ostaa lähinnä MSC-merkittyä kalaa. MSC-merkintä (Marine Stewardship Council) on paras tae sille, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla.

Suomalaisten suursuosikki tonnikala jakautuu sekä vältettäviin, suositeltaviin että harkittaviin luokkiin. Tuoretta tonnikalaa, jota käytettään mm. sushissa ja tonnikalapihveissä, on WWF:n mukaan vältettävä.

Kirjolohen osalta kannattaa suosia kotimaista. Norjalainen ja Itämeren villi lohi on merkitty keltaisella.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi