Kansallisoopperan Robin Hood seikkailee eko-lavasteissa

Suomen Kansallisoopperassa perjantaina ensi-iltansa saavaa Robin Hoodia voidaan kutsua myös eko-oopperaksi. 400 neliöön levittäytyvä lavastus on lähes tyystin tehty kierrätettävistä materiaaleista. Lavastaja tinki ekoajatuksesta vain kun oli pakko.

kulttuuri
Robin hood -ooppera.

Robin Hoodin lavastaja Kati Lukka kertoo, että idea lavastukseen syntyi Vladivostokista löydetyn merkillisen puurakennelman pohjalta. Lavastemateriaalien valinnassa on mietitty myös ekologisuutta.

- Käytössä on paljon puurakennetta, jotka voi kierrättää saman tien polttopuuksi. Muovitulosteetkin ovat yllättäen energiajakeeseen käyvää tavaraa, että ne menevät sinne. Styroksia on käytetty siellä, mihin ei mikään muu taipunut, mutta kaikki lavasteiden kalliopinnatkin on tehty puukehikon metalliverkon päälle selluloosapaperista, Lukka sanoo.

Myös maalien käyttöön on kiinnitettävä huomiota, jos lavasteissa halutaan noudattaa ekologisuutta.

- Vaikka pohja voisi olla kierrätettävä, niin jos siihen maalataan öljymaalit päälle, ei lavastetta voi enää polttamalla hävittää. Robin Hoodin lavasteissa on siksi käytetty lateksipohjaisia maaleja. Lavasteitten kalliopintoja on muovattu myös ekologisesta biomassasta, Lukka kertoo.

Robin Hood tartuttaa rytmeihin

Robin Hood -oopperan säveltäjä Jukka Linkola kertoo, että hän hänellä oli selkeä näkemys siitä, millaisen hän oopperasta tekisi.

- Minulla oli heti ajatuksena tehdä rytmisesti tarttuva, melodisesti koskettava dramaturgisesti nopeilla leikkauksilla, selkeillä kohtauksilla rakennettu teos.

Robin Hoodin libretosta vastaa Jukka Virtanen. Ohjaus ja dramaturgia taas ovat Kari Heiskasen käsialaa. Säveltäjä Jukka Linkola kiittelee tekijöiden ammattitaitoa.

- Jukka Virtanen on ollut produktiossa runoilija, joka runoilee ja riimittää ja Kari Heiskanen dramaturginen isähahmo, että minulla on siinä mielessä mielenkiintoinen ja hyvä pohja lähteä tekemään sävellystyötä. On ollut mahdollisuus käyttää kahta kovan luokan ammattilaista, Linkola sanoo.

Koko perheelle suunnattu Robin Hood -ooppera saa kantaesityksensä Suomen Kansallisoopperassa perjantaina 14.1.2011.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Lisa Enckell