Tyrniöljy auttaa kuivasilmäisyyteen

Säännöllinen tyrniöljyn nauttiminen auttaa kuivasilmäisyydestä kärsiviä. Tähän tulokseen on tullut Turun yliopistossa perjantaina väittelevä FM Petra Larmo. Hän on selvittänyt väitöksessään tyrniöljyn ja tyrnimarjan terveysvaikutuksia.

terveys
Viljelty tyrninmarjapensas.
Viljelty tyrnimarja.YLE/ Jari Silander

Kuivasilmäisyys on yleinen vaiva, joka liittyy ikääntymiseen, alhaiseen ilmankosteuteen ja piilolinssien käyttöön.

Tutkimuksissa jopa yli 30 prosenttia yli 50-vuotiaista on kertonut kärsivänsä kuivasilmäisyysoireista. Näitä ovat tyypillisimmillään silmien kirvely, polttelu, punoitus ja kutina.

Tyrnistä apua

FM Petra Larno tutki sataa kuivasilmäisyydestä kärsivä koehenkilöä. Ne koehenkilöt, jotka söivät kolmen kuukauden ajan päivittäin kaksi grammaa tyrniöljyä, saivat selkeästi helpotusta vaivaansa lumeryhmäläisiin verrattuna. Tyrniöljyä nauttineiden oireet olivat lievempiä kuin verrokkiryhmäläisten. Tyrniöljyn vaikutusmekanismi liittyy mahdollisesti kuivasilmäisyyttä ylläpitävän tulehduksen rauhoittumiseen.

Väitöstutkimuksen toisessa kliinisessä kokeessa selvitettiin tyrnimarjan vaikutuksia flunssan ja muiden infektioiden riskiin sekä tulehdukseen. Tutkimukseen osallistui 250 tervettä aikuista. He söivät kolmen kuukauden ajan päivittäin 28 grammaa tyrnimarjasosetta tai lumesosetta.

Kokeen aikana tyrniryhmän koehenkilöillä keskeinen tulehdusmerkkiaineen CRP:n pitoisuus verenkierrossa laski lumeryhmään verrattuna. Kohonnut veren CRP-pitoisuus on liitetty mm. sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tyrnimarjalla ei ollut vaikutusta flunssan tai muiden infektioiden riskiin terveillä aikuisilla, joilla oli terveelliset elämäntavat ja ruokailutottumukset. Larmo toteaa yhteenvetona, että tyrniöljyn ja tyrnimarjan nauttimisen olevan potentiaalisia ravitsemuksellisia keinoja vaikuttaa kuivasilmäisyyteen ja tulehdukseen.

Lähteet: YLE Turku