Lestadiolaisvaikuttajan insestikäräjät alkoivat Espoossa

Suurta kohua aiheuttaneen insestijutun oikeudenkäynti on alkanut Espoon käräjäoikeudessa. Entistä lestadiolaisvaikuttajaa syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lukuisista törkeistä raiskauksista. Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet tyttöön, joka on syytetyn lähisukulainen.

Kotimaa

Insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkoaamuna valmisteluistunnolla. Kaikki jutun asiakirjat ja jutun pääkäsittely määrättiin salaiseksi.

Kihlakunnansyyttäjä Leena Salovartio vahvistaa kuitenkin, että hän vaatii keski-ikäiselle miehelle rangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeistä raiskauksista. YLE Uutisten lähteiden mukaan uhrina on ollut miehen lähisukulaistyttö.

Syyttäjä vaatii samassa yhteydessä rangaistusta seksuaalirikoksista myös pääsyytetyn nuorehkolle sukulaismiehelle. Nuorukainen sai syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista. Myös nuorukaisen uhri on tiettävästi miesten lähisukulainen, mutta eri henkilö kuin vanhemmalla miehellä.

Syyttäjä vaatii molemmille miehille ankaraa ehdotonta vankeusrangaistusta.

Epäiltyjen kiistämisistä tai myöntämisistä ei ole annettu julkisuuteen minkäänlaista tietoa.

Uskontokytky epäselvä

YLE Uutisten tietojen mukaan oikeudenkäynnissä on kyse hyvin suppean ja tiiviin henkilöpiirin keskinäisistä tapahtumista.

Pääsyytetty – keski-ikäinen mies – on ollut merkittävä lestadiolaisvaikuttaja Etelä-Suomessa. Ylen lähteiden mukaan mies ei ole tapahtumissa käyttänyt hyväkseen uskonliikkeen johtajuuteen liittynyttä valtaansa.

Myöskään toisen syytetyn, nuorukaisen, osalta kyse ei tiettävästi ole uskonnollisen vallan väärinkäytöstä.

- Ihmettelen tapauksen näyttävää yhdistämistä vanhoillislestadiolaisuuteen. Näin voisi käydä missä tahansa. Tässä ei ole suoraa uskonnollista kytkyä, kertoo eräs tapauksiin perehtynyt tietolähde.

Kihlakunnansyyttäjä Leena Salovartio puolestaan vetoaa jutun salaisuuteen eikä suostu kertomaan mitään juttuun julkisuudessa liitetyistä uskontokytkennöistä.

Selkoa tapahtumiin vasta tuomioselosteesta

Nyt käräjillä puitavat tapahtumat ovat sattuneet vuosina 2002 - 2005.

Jutun oikeuskäsittelylle on varattu useita päiviä aina helmikuulle saakka.

Tapahtumien kulusta saadaan tarkka selko vasta tuomion yhteydessä annettavasta julkisesta selosteesta.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä