1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etsitty elinsiirtolääkäri poliisin huostaan Istanbulissa

Kosovossa elinkaupasta syytetty turkkilaislääkäri on pidätetty Istanbulissa. Miestä epäillään laittomista elinsiirroista sekä Kosovossa että Azerbaidzhanissa. Interpol oli antanut miehestä kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

Ulkomaat

Frankensteiniksikin kutsutun lääkärin epäillään tehtailleen kalliita elinsiirtoja muun muassa Medicus-klinikalla Pristinassa, Kosovossa. Klinikka suljettiin vuonna 2008, kun nuori turkkilaismies pyörtyi lentokentällä ja selvisi, että hän oli luovuttanut munuaisensa, joka päätyi klinikalla Israelin kansalaiselle.

Klinikan luovuttajiksi värvättiin köyhiä ihmisiä Itä-Euroopasta ja Keski-Aasiasta. Heille maksettiin munuaisesta 15 000 euroa. Ostajalleen siirtoelin maksoi jopa 100 000 euroa.

Turkkiin huvilalleen oikeudenkäyntiä paennut lääkäri kiistää syytteet ja sanoo tehneensä uransa aikana parituhatta onnistunutta munuaisen siirtoa, myös Kosovossa, jonka laki kieltää siirrot.

Kosovon poliisia ja oikeuslaitosta kehittävän EU-elimen Eulexin tiedottajan mukaan lääkäriä ei välttämättä luovuteta Kosovoon tuomiolle, koska hänen pitäisi Turkissakin istua kahdeksan vuotta vankilassa. Tuomio on tullut elinkaupasta ja laittomista elinsiirroista.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi