Venäjä: Puolan presidentin turmakoneen miehistöä painostettiin

Miehistön painostuksella oli osuutta Puolan presidentin lentokoneen turmaan, sanoo Venäjä. Venäläiset julkistivat keskiviikkona tutkimusraportin viime huhtikuussa sattuneesta maahansyöksystä. Presidentin kaksoisveli Jaroslaw Kaczynski sanoo, että raportti on pilkantekoa puolalaisista.

Ulkomaat
Palomies sammuttaa koneenhylkyä Smolenskissa.
TVP / Reuters

Venäjän mukaan presidentti Lech Kaczynskin koneen ohjaamossa oli turman sattuessa kaksi korkea-arvoista virkamiestä, presidentin protokollapäällikkö ja Puolan ilmavoimien komentaja. Ilmavoimien komentajan verestä löytyi tutkimuksissa alkoholia.

- Yhdessä päämatkustajan odotettavissa olleen kielteisen reaktion kanssa tämä asetti psykologisen paineen miehistölle, ja näin vaikutti miehistön päätökseen laskeutua olosuhteista huolimatta, venäläistä tutkintakomiteaa johtava Tatjana Anodina sanoi viitaten presidentti Kaczynskin haluun päästä mahdollisimman nopeasti Smolenskiin.

Tiedotustilaisuudessa kuultiin ohjaamossa tehty nauhoitus, jossa yksi miehistön jäsenistä arveli Kaczynskin suuttuvan, mikäli kone ei laskeutuisi Smolenskiin.

Venäläistutkijoiden mukaan on myös selvinnyt, että koneen lentäjien koulutuksessa oli puutteita. Venäjän lennonjohto oli myös toistuvasti kertonut Smolenskin lentokentän huonoista laskeutumisoloista miehistölle ja kehottanut konetta laskeutumaan toiselle kentälle.

Puolan presidentti Lech Kaczynskia kuljettaneen koneen maahansyöksyssä 10. huhtikuuta 2010 kuoli 96 ihmistä. Kone yritti laskeutua Smolenskin lähellä sijaitsevalle lentokentälle tiheästä sumusta huolimatta. Uhrien joukossa oli presidentin lisäksi useita korkeita virkamiehiä ja upseereja. Puolalainen delegaatio oli matkalla toisen maailmansodan aikana tapahtuneen Katynin joukkomurhan 70-vuotismuistojuhlaan.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset