1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Risikko: Kaikkia ydintoimintoja ei pidä ulkoistaa

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan kunnan ei pitäisi yksityistää kaikkia ydintoimintojaan. Palveluja ostamalla kunta voi täydentää terveydenhoitoaan ja muita peruspalvelujaan.

- Kunta voi täydentää omia tehtäviään ja ostaa palveluja ulkopuolelta, yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta, mutta isoja ydintehtävien ulkoistamisia en kannata, sanoo Risikko.

Peruspalveluministeri muistuttaa myös lain vaatimuksista.

- Vaikka kunta ulkoistaisi omaa toimintaansa - esimerkiksi ostaisi yksityiseltä, kunnan on silti varmistettava toiminnan laatu itse. Laki sanoo näin, jatkaa Risikko.

Jämsä ulkoisti ensimmäisenä koko terveydenhoitonsa ja Jokilaakson sairaala on osa tätä Suomen suurinta terveydenhoidon yksityistämishanketta.

Osa leikkauksista keskeytetty

Jokilaakson sairaala on toiminut vajaat puoli vuotta. Nyt sairaalan sappi- ja tyräleikkaukset on keskeytetty Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vaatimuksesta, koska osa potilaista sai komplikaatioita leikkauksen jälkeen. Kaksi potilasta joutui kiireellisen uusintaleikkaukseen.

- Yksittäisinä komplikaatioina nämä olisivat voineet sattua missä tahansa Suomen sairaaloista. Koska niitä tuli niin paljon, sitä ei voida hyväksyä, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri sanoi.

- Kyllä tämä tietysti jonkinasteisia toimenpiteitä ja toimenpidemuutoksia edellyttää, hän jatkoi.

Komplikaatiot ovat aiheutuneet yhden lääkärin leikkauksista. Ulkopuoliset asiantuntijat selvittävät Jokilaakson leikkaukset tammikuun loppuun mennessä.

Pääomistaja hankki osuuden Sitralta

Jämsän Jokilaakson sairaalan osakkaina ovat tamperelaislähtöinen Pihlajalinna, Jämsän kaupunki ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri. Pihlajalinnalla on enemmistöosuus hankkeesta.

Alun perin Pihlajalinnan tilalla oli yksityistämistä vauhdittanut Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran terveysrahasto. Jo ennen toiminnan alkua Sitra myi osuutensa Pihlajalinnalle ja kuittasi siitä 40-kertaisen voiton.

Pääosakas: Arvioinnista sovittiin jo aiemmin

Pihlajalinnan pääomistaja ja toimitusjohtaja Mikko Wirén kiistää potilaskomplikaatiot ja arvioi, että kysymys on lähinnä vaaleja edeltävästä poliittisesta toiminnasta. Wirénin mukaan sairaalassa on leikattu aikaisempaa enemmän potilaita, mutta laatu on parantunut.

Hänen mukaansa komplikaatioita on nyt ollut vähemmän kuin aikaisemmin Jokilaakson toiminnassa.

- Siellä on ollut yksi yksittäinen potilas, jolla on ollut perussairaudesta johtuen vuoto. Muuten laatutaso on selvästi parantunut, Wirén sanoo.

Wirénin myös väittää, että Jokilaakson toiminnan arvioinnista olisi sovittu jo ennen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin puuttumista Jokilaakson leikkauksiin.

Pihlajalinna valittiin vuosituhannen alussa muun muassa maan nopeimmin kasvavaksi yritykseksi. Wirén on saanut myös Vuoden nuori johtaja -palkinnon. Pihlajalinnan hoidossa on Pirkanmaalla useita yksityistettyjä lääkäriasemia ja työterveyshuoltoa.