1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tallinna

"Kotka oli tallinnalaisten ikkuna länteen"

Kotkan ja Tallinnan ystävyyskaupunkihistoriasta on tekeillä laaja haastattelututkimus. Tavoitteena on koota aineistosta kirja ja mahdollisesti pohja yliopistolliselle tutkielmalle.

Kuva: YLE / Antti Kolppo

Haastatteluja keräävä Kotkan kaupungilta pari vuotta sitten eläköitynyt suhdetoimintapäälliikkö Sirkka Kotola kertoo, että ystävyyskaupungeilla on ollut toisilleen tärkeä merkitys.

Kotola pitää sotien jälkeen syntynyttä ystävyyskaupunkitoimintaa myös nykyaikana tärkeänä. Tallinnasta tuli Kotkan ystävyyskaupunki vuonna 1955.

- Kotkaan pääseminen oli tallinnalaisille neuvostoaikana huomattavasti helpompaa kuin muualle ulkomaille pääseminen. Tallinnalaiset tapaavat sanoa, että Kotka oli Tallinnan ikkuna Eurooppaan, Sirkka Kotola kertoo.

Haastattelut nostavat tunteet pintaan

Sirkka Kotola on eläkepäivinään haastatellut jo kolmisenkymmentä tallinnalaista ja parikymmentä kotkalaista ystävyyskaupunkisuhteiden aktiivivuosien tuttavaansa. Haastatteluja on tarkoitus tehdä vielä lisää.

- Etsimme projektille vielä rahoitusta. Kotkan kaupunginhallitus palautti avustushakemuksen uudelleen valmisteluun, mutta aion anoa rahaa Tallinnan haastatteluja varten muualtakin.

- Haaveena oli tämän vuoden loppuun mennessä saada jokin kirja valmiiksi. Mutta projekti jatkuu ja tavoitteena on saada aineisto yliopistotutkimuksen käyttöön.

Eläkepäiviään viettävä Kotola on haastatteluja tehdessään tavannut liudan työvuosiensa kollegoja ja kontakteja.

- Jotkut muistot ovat jopa järkyttäviä. Kuinka pienet asiat ovat tehneet tallinnalaisiin hyvin syvän vaikutuksen.

Ystävyystoiminta elää yhä

Ystävyyskuntia on Kuntaliiton mukaan Suomella yhä lähes 1 400 noin 40 eri maassa. Useat kontaktit on solmittu Pohjoismaihin, Saksaan, Itä-Eurooppaan ja Venäjälle. Ystävyyskuntatoiminta ei ole tullut tiensä päähän, vaikka useat suhteista ovat peräisin jo sotien jälkeisiltä vuosilta.

- Toisaalta vanhakantaisesta toiminnasta hakeudutaan eroon ja yhteistyölle haetaan uusia muotoja. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Kouvola karsi reilusti ystävyyskaupunkiensa määrää kuntaliitoksen yhteydessä jäljelle jääneisiin kolmeen, viestintäpäällikkö Heli Lehti sanoo.

Kotkan viestintäpäällikkö Eila Lailavuo sanoo, että Kotkan ystävyyskaupunkitoiminta ei enää painotu yhtä paljon Tallinnaan kuin takavuosina. Kotkalla ystävyyskaupunkeja on kymmenen.

- Nykyään voimme ottaa ystävyyskaupungeista mallia esimerkiksi tavoissa hoitaa maahanmuuttoasioita tai vanhan satamamiljöön uudisrakentaminen.

Kansainvälinen ystävyystoiminta ei ole vanhanaikaista Internetin ja kaukomatkailun valtakaudellakaan, arvioi myös Ystävyysseurojen liiton puheenjohtaja Seppo Kalliokoski.

- Juuri tämmöistä tarvitaan, että ihmisille avautuu mahdollisuus tutusuta maahan laajemmin ja ihmisiin siinä maassa, niiden elämään, uskontoon. Se luo sitä todellista ystävyyttä, joka on enemmän kuin tämmöinen, että käydään pällistelemässä maisemia, ja syödään hyvää ruokaa ja juodaan jotakin.