Natriumglutamaatti lähes hävinnyt Lapin kouluruuasta

Lapin kuntien ruokapalveluvastaaville tehdyn soittokierroksen perusteella kunnat eivät ole täysin kieltäneet laitoskeittiöissään arominvahventeen käyttöä. Sitä on ruuassa kuitenkin yhä harvemmin, sillä elintarviketeollisuus pyrkii jättämään sen pois valmisteistaan.

Kuva: YLE

Natriumglutamaatti, elintarvikekoodikielellä E621, ei ole mikään yksi purkillinen, jonka käyttö koululaisten keittiöissä olisi lopetettu. Laitosruokaloihin arominvahvenne tulee sen käyttämien raaka-aineiden, kuten makkaroiden ja liemitiivisteiden mukana. Tilanne alkoi muuttua muutama vuosi sitten, kun elintarvikkeiden valmistajat vastasivat kysyntään.

- Elintarviketeollisuus on parin vuoden ajan määrätietoisesti poistanut natriumglutamaattia valmisteistaan. Lähes kaikkia valmisruokia saa myös ilman arominvahventeita, Rovaniemen kaupungin ruokapalvelupäällikkö Marja-Kaisa Huotarinen sanoo.

Natriumglutamaatista on puhuttu sen mahdollisesti aiheuttamien yliherkkyysoireiden vuoksi. Lisäaineen epäillään aiheuttavan esimerkiksi päänsärkyä ja huimausta. Natriumglutamaatin käytöstä ei kuitenkaan ole osoitettu olevan välitöntä vaaraa terveydelle, joten sen käyttö on sallittua.

Marja-Kaisa Huotarinen kertoo, että Rovaniemen kouluissa natriumglutamaatin käyttöön alettiin puuttua huolestuneiden vanhempien pyynnöstä. Natriumglutamaatitonta ruokaa vaadittiin syksyllä myös valtuustoaloitteella.

Maku ei ole kiinni rahasta

Vaikka lisäaine onkin sallittujen joukossa, sen käyttö ei ole välttämätöntä. Aromivahventeen käyttöön voitiin siis puuttua Rovaniemellä.

- Valmisruokien, kuten makkaroiden määrää on vähennetty kouluruuassa todella paljon. Käytämme niitä erittäin vähän valtakunnallisestikin verrattuna. Myös liemivalmisteiden määrää on vähennetty. Niiden sijaan ruokaan lisätään suolattomia ja lisäaineettomia mausteita, Huotarinen kertoo.

- Rahakysymys aromivahventeen käyttö ei ole koskaan ollut. Mausteiden määrä ruuanvalmistuksessa on hyvin pieni, että kyllä ne kulut muodostuvat niistä varsinaisista elintarvikkeista, Huotarinen vakuuttaa.

Arominvahventeeseen liittyvä keskustelu ei ole kaikunut kuuroille korville. Sodankylän ruokapalvelupäällikkö Susanna Alariesto kertoo, että keittiöihin ennen joulua tehdyissä pistotarkastuksissa vain yhdestä erikoisemmasta mausteseoksesta löytyi natriumglutamaattia.

Pikaruoka muokkaa makuaistia

Vaikka lappilainen kouluruoka on vähäsuolaista ja nyt myös lähes ilman teollisia arominvahventeita, makuasioissa on syytä säilyttää maltti.

- Makutottumukset muuttuvat hitaasti. Ruoka-annokseen on tehtävä muutoksia hyvin varovaisesti, Huotarinen kertoo.

-Tällä hetkellä suolaa ei edes toivota enemmän. Siinä mielessä olemme hyvässä tilanteessa. Toisaalta pikaruoka sisältää paljon lisäaineita, ja mitä enemmän siihen on tottunut, on vaikeampi nauttia peruselintarvikkeista, hän toteaa.