Taksimatkojen Kela-korvaukset uuteen järjestelmään

Taksimatkojen Kela-korvausten käsittelyn odotetaan sujuvoituvan Pohjois-Savossa. Maakunnassa on otettu käyttöön taksimatkojen sähköinen suorakorvaus, jonka ansiosta muun muassa paperisota Kelan korvaamista taksimatkoista vähenee. Maanantaina käyttöön tullut uusi järjestelmä on vielä kärsinyt alkuvaikeuksista.

Kansaneläkelaitos
Kela-laskutus taksiauton maksupäätteellä.
Antti Karhunen / Yle

Pohjois-SavoKela korvaa taksimatkan terveydenhuollon käynnin sairaalaan, terveyskeskukseen tai Kelan kuntoutukseen, jos bussi tai juna ei kulje. Korvauksen saa myös silloin, jos sairaus tai raskaus estää liikkumisen julkisilla liikennevälineillä.

Tällä viikolla Pohjois-Savossa käyttöön otettiin Keski-Suomessa kokeiltu järjestelmä, jossa tieto korvattavasta taksimatkasta menee sähköisesti suoraan Kelalle. Järjestelmä karsii takseilta paperityötä, eikä matkustajankaan tarvitse enää allekirjoittaa papereita autossa.

Vasta pari päivää käytössä ollut systeemi kärsii kuitenkin vielä lastentaudeista. Maakunnan laitamilta tulevat taksinkuljettajat ovat saattaneet joutua odottamaan turhaan paluukyytiläisiä Kuopion yliopistollisella sairaalalla järjestelmän ongelmien vuoksi.

"Oma" taksi saattaa vaihtua

Keskus pyrkii myös yhdistelemään eri puolilta maakuntaa tulevia kyytejä mahdollisimman paljon ja valitsemaan lähimmän taksin. Esimerkiksi keiteleläisen taksinkuljettajan Sinikka Kaukosen asiakkaita tämä on harmittanut.

- Siellä on muutamia asiakkaita jotka ovat sitä mieltä, että keretään kuolla ennen kuin saadaan kyyti kotiin, Kaukonen kertoo.

Kaukonen on rauhoitellut asiakkaille ja vakuuttanut, että taksi kyllä tulee - kuskina ei vain välttämättä ole sama vanha tuttu.

Järjestelmän ansiosta taksin saantivarmuus lopulta jopa parantuu maaseudulla, sillä jos tuttu taksi onkin muualla, voi toinen kyyti löytyä nopeammin.

- Kun homma alkaa pyöriä ja ihmiset tottuvat tähän järjestelmään, tämä on varmasti vaivattomampaa ja helpompaa. On vain yksi numero, mistä taksin saa ympäri vuorokauden varmasti, toteaa Markku Ollila Itä-Suomen Maakunnallisesta Taksista.

Kela-kortti taksiin

Taksin voi valitakin, mutta silloin matkan joutuu maksamaan kokonaan ja asiakkaan pitää hakea korvaukset Kelalta itse. Tietyt erityisryhmät, kuten alle 16-vuotiaat lapset, ovat kuitenkin yhä oikeutettuja niin sanotun vakiotaksin kyytiin, eikä samaan autoon yhdistellä muita matkustajia.

Uudessa järjestelmässä omat tiedot annetaan jo puhelinkeskukseen ja autossa tarvitsee enää näyttää Kela-korttia sekä maksaa noin kymmenen euron omavastuusumma.

Lähteet: YLE / Sini Ojanperä