Maailman lehdet

Yhdysvalloissa Arizonan verilöyly on kirvoittanut vilkkaan väittelyn maan poliittisesta ilmapiiristä. Monissa lehtikirjoituksissa suomitaan poliittista vihanlietsontaa ja konservatiivista teekutsuliikettä. Toiset kuitenkin korostavat Arizonan ampujan mielenterveysongelmia.

Ulkomaat
Arizonan ampumapaikka ympäröitynä keltaisin poliisinauhoin.
Arizonan ampumapaikka ympäröitynä keltaisilla poliisinauhoilla 8.1.2011.Laura Segall / EPA

Yhdysvalloissa on vaadittu poliittisen keskustelun siistimistä Arizonan lauantaisen verilöylyn jälkeen. Useissa lehtikirjoituksissa tuomitaan se, että uhkaileva ja väkivaltainen kielenkäyttö on yleistynyt. Poliittisen ilmapiirin kiristymisestä ja maan kahtiajaon syvenemisestä syytetään erityisesti konservatiivista teekutsuliikettä.

Arizona Daily Star:

Miksi? Miksi aseistaunut mies ampui supermarketin ulkopuolella ja tappoi kuusi ihmistä? Miksi hän ampui demokraattien kongressiedustajaa, Gabrielle Giffordsia, päähän?

Monien ensimmäinen reaktio on ollut syyttää myrkyllistä ilmapiiriä, johon Arizona ja koko kansakuntamme on ajautunut. Aseiden käyttö kuvissa sekä puhe poliittisten vastustajien tähtäämisestä tai eliminoinnista on levinnyt kaikkialle. Marraskuun kitkerä kongressivaali vain lisäsi vettä myllyihin, kun poliittisten vastustajien mustamaalaamisesta tuli helppoa poliittista journalismia ja halpaa viihdettä.

On epäolennaista, motivoiko Tusconin ampujaa joku poliittinen ideologia tai se roska, mitä nykyään kutsutaan poliittiseksi keskusteluksi. Meidän on lopetettava syövyttävä keskustelu, koska se repii maamme rikki sisältä päin. Kun pidämme toisiamme vihollisina, emme pysty toimimaan yhteisen hyvän eteen.

Kolumnisti Laurie Roberts, The Arizona Republic:

Arizonan kuvernööri Jan Brewer korosti, kuinka arizonalaiset eivät edes pahimmissa painajaisissaan olisi pystyneet kuvittelemaan mitään tällaista. Emmekö pystyneet kuvittelemaan tätä?

Osavaltion lainsäätäjät ovat vähentäneet vakavien mielenterveyshäiriöiden hoidon rahoitusta ja löyhentäneet Arizonan muutenkin sallivia aselakeja niin, että kuka tahansa hullu voi kulkea pistooli taskussaan. Tusconin ampuja, Jared Lee Loughner, oli vakavasti häiriintynyt, mutta siitä huolimatta hän pystyi ostamaan laillisesti Glock-pistoolin.

Aseen ostaminen onnistui siitä huolimatta, että Loughner oli vaahdonnut sekavasti Internetissä, ja hänet oli erotettu opiskelupaikastaan mielenterveysongelmien takia.

Kolumnisti Paul Krugman, The New York Times:

Kun kuulitte Arizonan tragediasta, yllätyittekö täysin? Itselläni on ollut ikävä aavistus jo vuoden 2008 presidentinvaalikampanjan jälkeen.

Viime aikoina vaaleilla valitut edustajamme ovat joutuneet lisääntyvän uhkailun kohteiksi. Sekä Arizonan ammuskelussa kuollut liittovaltion tuomari että vakavasti haavoittunut kongressiedustaja Giffords olivat kärsineet uhkailusta. Arizonan verilöylyä ei pidä nähdä poliittisesta ilmapiiristä irrallisena tapahtumana vaikka ampuja kärsikin mielenterveysongelmista.

Kongressiedustajiin kohdistuneet uhkailut ovat lisääntyneet viime aikoina, ja jokin Yhdysvaltain nykyisessä henkisessä ilmapiirissä lietsoo häiriintyneitä ihmisiä. Väkivallan taustalla on poliittisen keskustelumme täyttänyt vihan retoriikka, joka tulee ennen kaikkea poliittisen kentän oikealta laidalta. Republikaanisen puolueen pitäisi nyt torjua vihanlietsonta. Mutta leimaavatko he Arizonan tapahtumat vain yksittäisen hullun teoiksi ja jatkavat entiseen tapaan?

Kolumnisti Marc A. Thiessen, The Washington Post:

On järkyttävää, miten nopeasti niin monet ovat valmiita politisoimaan Arizonan traagisen verilöylyn. Tapahtuneesta syytettiin teekutsuliikettä ja konservatiivien poliittista kielenkäyttöä ilman, että syyttäjillä oli rahtuakaan todisteita väitteidensä tueksi.

Poliisi tutkii yhä Tusconin ampujan motiiveja, mutta jo nyt on selvää, että Jared Lee Loughner on vakavasti häiriintynyt nuorimies. Konservatiivit eivät ole vastuussa Loughnerin teoista. Liberaalilehdistö ei mainitse lainkaan teekutsuliikkeeseen kohdistuvaa pahantahtoista puhetta. Teekutsuliikkeen edustajia haukutaan rutiiniluonteisesti rasisteiksi, ja nyt heitä syytetään jopa murhanlietsonnasta.

Jos halutaan etsiä esimerkkejä poliittisen keskustelumme surkeasta tasosta, niitä ei tarvitse etsiä kaukaa, sillä hyvä esimerkki siitä ovat nämä häpeälliset yritykset käyttää Arizonan tragediaa teekutsuliikkeen demonisoimiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset, Minna Pye