Vauvojen unta tutkitaan Tampereella

Vauvojen unitutkimus alkaa maaliskuussa Tampereen yliopistollisen sairaalan synnytysosastolla. Vapaaehtoiseen tutkimukseen tavoitellaan kolmeatuhatta vauvaa ja perhettä. Tehohoidossa olevia vauvoja ei tutkita.

vauvat
Vastasyntynyt vauva valohoidossa
YLE / Antti Eintola

Tarkoitus on selvittää heräilyyn ja nukahtamisvaikeuksiin vaikuttavia tekijöitä ja uudistaa neuvoloissa annettavaa ohjeistusta.

Tutkimus käynnistyy heti, kun eettinen toimikunta antaa siihen luvan. Tutkimuksesta saadaan monenlaista hyötyä, kertoo lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä.

- Ensinnäkin saadaan ihan perustietoa siitä, että minkä verran unihäiriöitä esiintyy ja minkä kaltaisia ne ovat. Toivon mukaan saadaan tietoa myös niistä syistä, mitkä voi aiheuttaa unihäiriöitä ja yöheräilyä.

Outi Saarenpää-Heikkilän mukaan tutkimuksella saadaan tietoa myös unihäiriöiden ja yöheräilyn mahdollisista seurauksista.

-Tähän tutkimukseen kuuluu myös osatutkimus, jossa annetaan erityistä varhain alkavaa uniohjaamista ja neuvontaa neuvolassa. Näin päästään vertaamaan auttaako ohjaaminen ja nukkuvatko vauvat paremmin, kun on oikein järjestelmällisesti annettu erilaisia ohjeita perheelle.

Lähteet: YLE Tampere