Täitartunta vaatii hoitoa

Täit ovat monissa päiväkodeissa ja alakouluissa jokavuotinen riesa. Helposti ihmisestä toiseen leviävä ja kutinaa aiheuttava päätäi ei ole vaarallinen, mutta kantajalleen kiusallinen.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Päätäi on epämiellyttävä, mutta vaaraton vieras.YLE Akuutti

Päätäi on 2 - 4 millimetrin pituinen litteä loinen, joka munii hiuspohjaan noin millimetrin pituisia munia eli saivareita. Kuoriutumisen jälkeen päätäi on lähes läpinäkyvä, mutta muuttuu ruskeammaksi, kun se imee verta.

Päätäi leviää ihmisestä ihmiseen kosketuksen ja vaatteiden välityksellä. Täitä esiintyy eniten elo-lokakuussa ja tammi-helmikuussa, jolloin myös täiepidemioita on eniten.

Esimerkiksi Suonenjoella Kaatron koululla oli syksyllä muutamia päätäitapauksia, mutta kevätkaudella ei vielä yhtään. Hoito kannattaa tehdä huolella, sanoo Kaatron koulun terveydenhoitaja Hannele Tiitinen.

- Sitten vaan apteekkiin ja ostamaan täishampoota. Se on ainut keino. Jos jollakin lapsista on tartunta, kannattaa tarkistaa ja pestä koko perheen päät. Sitten hatut ja vuodevaatteet pyykkiin ja kammat pesuun. Hirmuinen revohkahan se siivous sitten on, Tiitinen toteaa.

Tartuntatautilääkäri: Kaikki eivät noudata koulujen ohjeita

Apteekin halvin täishampoo ei välttämättä ole riittävän tehokas. Kuopion kaupungin tartuntatautilääkäri Raija Savolainen suositteleekin täitartunnan hoitoon shampoota, joka sisältää dimetikoni-nimistä silikoniyhdistettä. Se tappaa täin tukehduttamalla, mutta ei ole ihmisen terveydelle vaarallinen.

Savolaisen mukaan ongelma täiepidemian ehkäisyssä on usein se, että kaikki vanhemmat eivät noudata koulusta tulleita hoito-ohjeita. Näin epidemiaa ei saada pysäytettyä.

Lähteet: YLE Savo