Rantaset kirjoittivat kotikontujen salat lauluiksi

Liisa-Hellevi ja Erkki Rantanen ovat iskelmän tuntijoita ja tekijöitä. He ovat koonneet sanoittamistaan lauluista kokoelman, jossa kerrotaan pääosin varsinaissuomalaisten paikkojen tarinoita.

laulaminen
Erkki ja Liisa-Hillevi Rantanen.
Erkki ja Liisa-Hillevi Rantanen toimittivat 1980- ja 90-luvuilla Turun Radiossa iskelmämusiikkiin erikoistuneita ohjelmia.YLE Turku

Eloisa Aura, Muistoja Mynämäen Lemmiltä... Liisa-Hellevi ja Erkki Rantanen ovat tehneet melkoisen kulttuuriteon ja ison urakan muutenkin.

Rantasten kokoamalla Iskelmien aarreaitta -levyllä on 63 laulua ja jokainen laulu kertoo jonkin paikan tai paikkakunnan tarinan. Sanoituksista valtaosa on Liisa-Hellevin kynästä, Erkki on kirjoittanut tekstin tusinaan lauluista.

Tosia tarinoita

Pelkkään paikallisten maisemien ihasteluun Rantaset eivät ole tyytyneet. He ovat kierrelleet ympäri maakuntaa, jututtaneet ihmisiä ja kuulleet mitä merkillisimpiä tarinoita.

Monet kertomuksista ovat paikallisia legendoja, jotka perustuvat todellisiin tapahtumiin ja ovat vuosien mittaan kasvaneet uusiin mittoihin.

On esimerkiksi tarina nuoresta miehestä, joka lähti tansseihin eikä koskaan palannut kotiinsa. Hänen oletettiin uponneen suon silmäkkeeseen.

- Tarina kertoo, lumme puhkeaa kukkaan keskiyöllä tuolla katoamispaikalla, Liisa-Hellevi Rantanen muistelee.

Iso tekijäkaarti

Rantaset haluavat jakaa kunnian levyn lauluista myös säveltäjien, soittajien ja laulajien kanssa. Jokainen on lähtenyt hommaan mukaan talkoopohjalta.

Lauluja on tehty vuosien mittaan, osa on syntynyt Liisa-Hellevin sanoittajantyön sivutuotteina, osa on tehty vartavasten tätä levyä ajatellen. Sanoitusten, levyjen keräilyn ja Radio Robin Hoodin iskelmäaiheisten ohjelmien tekemisen myötä on syntynyt paljon tuttavuuksia laulajiin ja muusikoihin ja näistä yhteyksistä oli paljon apua näinkin ison projektin toteuttamisessa.

Erkki Rantanen mainitsee esimerkkinä laulajien omistautumisesta Esko Rahkosen, joka Mynämäen Lemmi -aiheisen laulun saatuaan lähti paikan päälle ja istuskeli siellä pitkät tovit tunnelmaa aistimassa.

Soittaja- ja sovittajapuolella Varjokuva-orkesterin Turo Lento on tehnyt suuren työn levyn eteen.

- Joskus oikein hirvitti, kun soittajat omien töiden lisäksi vielä yömyöhällä jaksoivat puuhata näiden laulujen kanssa, Liisa-Hellevi Rantanen kiittelee.

Lähteet: YLE Turku