1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumet pois tehokkaasti ihmekuormaajalla

Runsasluminen talvi on työllistänyt aurauskalustoa ympäri maata. Kuopiossa esimerkiksi on ollut käytössä jo kymmenkunta vuotta huipputehokas lumenkuormaaja, jollaisia savolaiset myisivät mielellään myös helsinkiläisille. Yhden kuorma-auton täyttö lumella kestää ihmekoneella jopa alle minuutin.

Kuva: Yle

Leikkuupuimurinnäköisiä linkoja eli lumenkuormaajia on liikenteessä jo ympäri maata, mutta ensimmäisenä sen otti käyttöön Kuopio. Kaupungin keskustassa työt alkavat jo kolmelta aamuyöllä, jolloin myös kuorma-autoralli on kiivaimmillaan:

- Liikkeellä on seitsemän autoa, joilla jokaisella neljä kuormaa tunnissa, niin kyllähän se aika kova ralli on. Kaupungin herättyä liikenne hiljenee puolella, Kuopion kaupungin pyöräkuormaajakuljettaja Tero Muuranto kertoo.

Suonenjokelaista nopeutta ja tehokkuutta

Lumenkuormaaja liikkuu muun liikenteen seassa ja pystyy keräämään lunta huomattavasti tehokkaammin kuin perinteiset kauhakuormaajat.

- Kuorman täyttyminen vie minuutista puoleentoista minuuttiin. Yhteen kuormaan mahtuu lunta vajaat 30 kuutiota, Tero Muuranto sanoo.

Huipputehokkaat kuormaajat ovat lähtöisin Suonenjoelta, jossa niitä valmistavan perheyhtiön tilauskirjat jo pullistelevat:

- Minä uskon, että tänä vuonna tullaan puhumaan semmoisesta 3-4-kertaisesta myynnistä normaalivuoteen verrattuna. Kysyntää on ollut sen verran paljon, Arctic Machine Oy:n toimitusjohtaja Juha Jääskelä pohtii.

Helsingin valloitus toiveissa

Lumenkuormaajia on myyty niin Venäjälle, Tanskaan kuin Norjaankin ja kone löytyy myös monista Suomen suurimmista kaupungeista.

Yksi paikkakunta tältä savolaiselta menestystuotteelta on kuitenkin vielä valloittamatta eli Helsinki. Myös sinne konetta kyllä mielellään myytäisiin.

- Se on siinä ja siinä, että ehdimmekö saada kuormaajat Helsinkiin näille lumille, Jääskelä toteaa.

Savossa helsinkiläisten lumisodaksi kutsuttua operaatiota voidaan kuitenkin ainoastaan ihmetellä.

- Siellä olisi kyllä todella paljon näissä hommissa kehitettävää. Siellä lunta ajetaan pois pienillä vehkeillä. Tällaisia kunnon vehkeitä siellä tuskin on, Kuopion kaupungin pyöräkuormaajakuljettaja Tero Muuranto pohtii.