Koulun säilyttämisessä huijauksen makua

Pienten koululaisten vanhemmat ovat Lahdessa saaneet jo viime vuosina olla varpaillaan, sillä lakkautusuhan alla on ollut kouluja eri puolilla kaupunkia. Pelko on ollut, että pieni ekaluokkalainen joutuu isoon kouluun, pitkän ja vaarallisen, autoja vilisevän koulumatkan päähän. Ja onpa kouluja lopetettukin, pohtii pakinassaan Ritva Koivisto.

koulut
Ekaluokkalainen tekee koulutehtäviä
Pasi Takkunen / Yle

No, nyt jo joku jupisee, ettei palveluja voi kustantaa jokaisen kotinurkalle. Ei kai kaikkia palveluja voikaan, mutta kyllä näille kaikkein pienimmille luulisi voivan.

Koulu, jos mikä on sellainen peruspalvelu, joka pitää olla lähellä lapsen kotia. Varsinkin, kun asumme tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä. Maaseudun harva asutus on valitettavasti hiukan eri juttu.

Vanhemmat ovat ponnistelleet – ajoittain äänekkäästi, ajoittain voimattomuuden masentamina – oman lapsensa lähikoulun säilyttämiseksi.

Tällaista kamppailua on käyty esimerkiksi Anttilanmäen koulun puolesta. Sehän on ollut erilaisilla lakkautuslistoilla melko säännöllisesti.

Viime syksynä lahtelaiset päättäjät tuntuivat viisastuneen ja löytäneen lopulta ratkaisun, joka säilyttää lähikoulun kaikkein pienimmillä. Opetus Anttilanmäellä jatkuu! Ei nykyisellään, vaan ainoastaan alimmilla alaluokilla, jolloin erityisesti pieni koulu ja sopiva koulumatka ovat tärkeitä.

Mutta ilo oli joillekin ennenaikainen. Nyt puuhataankin muutosta niin sanottuihin oppilaaksiottoalueisiin. Jos kouluviraston suunnitelma toteutuu, se heittää aikaisemmin Anttilanmäen koulun alueeseen kuuluneet Kerinkallion ekaluokkalaiset pienen puukoulun sijasta Liipolaan.

Liipolan koulu on kolme kertaa suurempi. Siellä on kärsitty kosteus- ja homeongelmista niin, että lapset jopa sairastuvat.

Ei siis mikään ihme, että Kerinkalliossa asuvat tuntevat nyt itsensä petetyiksi.

Nenästä vetämisen tuntua lisää sekin, että samat ihmiset ovat kamppailleet ja kampanjoineet Anttilanmäen koulun puolesta ja luulleet lastensa opinahjon säilyvän. Nyt, kun käsillä on jo ekaluokkalaisten ilmoittaminen kouluun, vanhemmille kerrotaankin, että raja muuttuu eikä lapsi pääse omaksi oletettuun kouluun.

Miksi kummassa oppilasaluetta pitää muuttaa tai pienentää? Anttilanmäen ja Kerinkallion vanhoilla omakotialueilla sukupolvenvaihdos on pitkällä. Vanhoihin peruskorjattuihin taloihin on muuttanut paljon lapsiperheitä. Koululaisista ei ihan pian luulisi tulevan pulaa.

Onko tarkoitus turvata oppilaiden saanti Liipolan kouluun? Vai onko lopullinen tavoite sittenkin sulkea Anttilanmäen koulu? Ensin pienennetään sen oppilasaluetta, sitten voidaankin levitellä käsiä ja todeta, että ei riitä lapsia, koulu täytyy lopettaa?

Kysymyksiä asukkailla riittää.

Lähteet: YLE Lahti