Helsinkiin tulossa suuri ratsastusurheilukeskus

Helsinkiin halutaan rakentaa suuri ratsastuskeskittymä. Tarkoituksena on laajentaa Tuomarinkylässä, Pohjois-Helsingissä sijaitsevien tallien nykytoimintaa. Alueelle aiotaan rakentaa myös suuri kansainvälisten kilpailujen vaatimukset täyttävä ratsastushalli.

hevosurheilu

Tuomarinkylän alueen tallit ovat olleet vaikeuksissa alueella vallitsevan kaavatilanteen takia jo vuosia. Arvokkaan kartanomiljöön kanssa samalla alueella sijaitsee kaksi ratsastuskoulua ja kaksi yksityistallia harjoituskenttineen, maneeseineen ja hevosaitauksineen. Kartanoalue on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä.

Vuonna 1998 vahvistunut asemakaava ei ole salli minkäänlaista uutta rakentamista alueelle. Tallien kehittäminen ja laajentaminen on ollut mahdotonta alati kasvavasta kysynnästä huolimatta. Nyt Helsingin kaupunki tekee alueella uutta asemakaavaa, joka sallisi tallien laajennukset, aitausten lisäämisen ja uuden ratsastushallin rakentamisen.

Tallit helpottuneita uudistuksesta

Talliyrittäjät ovat ajaneet alueen uudistamista eteenpäin yhteisvoimin jo vuosia. Esimerkiksi Tuomarinkylän ratsastuskoulun karsinoissa ja käytävillä on saatu tarpeekseen ahtaasti elämisestä.

- Karsinoiden koko ei ole hyvällä mallilla, koska EU-direktiivit edellyttävät vuoteen 2014 mennessä suurempia karsinoita kaikkialla Suomessa. Onhan sitten hevosella hyvät olot että pääsee kääntymään, etteivät sitten joudu piehtaroidessaan seinille lukkoon, toteaa ratsastuskoulun toimitusjohtaja Karin Aalto.

Tarkoituksena on rakentaa nykyisen vanhan tallirakennuksen viereen kokonaan uusi talli. Samansuuntaisia aikeita on myös muilla talleilla. Uudistuksen myötä tallien hevosmäärä nousee tuntuvasti nykyisestä 140. Ahtautta on myös nykyisin ratsastustunneilla. Samassa maneesissa on meneillään joka ilta kaksi tuntia yhtä aikaa ja hevosia saattaa olla pahimmillaan 20 pienessä tilassa. Karin Aalto on nähnyt monta vaaratilannetta ja onnettomuutta.

- No kun jarrut eivät pidä ja hevoset ovat energisiä ja ratsastaja ei tilannetta aina hallitse, vaikka yrittää. Kolareita sattuu aivan kuin liikenteessä ja ne on sitten pahoja kolareita, Aalto huokaa.

Etelä-Suomen hevosihmiset innoissaan

Uudistukset parantavat tuntuvasti Etelä-Suomen 50 000 ratsastajan harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia. Erityisen innoissaan ollaan suunnitelmista rakentaa Tuomarinkylään suuri kansainväliset kilpailuvaatimukset täyttävä ratsastushalli. Hallissa olisi runsaasti katsomotilaa ja se olisi lämmitettävä. Hallin hinta nousee helposti yli miljoonan euron.

Tällä hetkellä vastaavaa hallia saa Etelä-Suomesta hakea. Suurin osa kilpailuista ja valmennuksista joudutaan järjestämään Ypäjällä asti. Uuden maneesin myötä Helsinkiin on muodostumassa koko maankin mittakaavassa merkittävä ratsastuskeskittymä, iloitsee Suomen Ratsastajaliiton pääsihteeri Fred Sundwall.

- On sillä iso merkitys, koska täällä Etelä-Suomessa meillä on eniten kilpailijoista. Tämä olisi hieno asia. Helsingistä on tulossa oikea hevoskunta, kehuu Sundwall.

Tuomarinkylän alueen kaavoitustyön arvioidaan valmistuvan niin, että rakentaminen voisi käynnistyä jo vuonna 2012.

Lähteet: YLE Helsinki/ Anna Eksymä