Hyppää sisältöön

Jämsän ongelmaleikkauksilla sama kirurgi

Jämsän Jokilaakson aluesairaalassa tutkittavat ongelmiin johtaneet sappileikkaukset ovat kaikki saman kirurgin tekemiä. 31 leikkauksesta kuudessa tapauksessa potilailla oli komplikaatioita. Näistä kahdelle jouduttiin tekemään kiireellinen uusintaleikkaus.

Jokilaakson sairaala Jämsässä. Kuva: YLE Keski-Suomi

Pehmytpuolen leikkaustoiminta keskeytettiin Jokilaakson sairaalassa joulun ja uuden vuoden välissä, kun useita sairaalassa leikattuja sappipotilaita oli lähetetty Keski-Suomen keskussairaalaan komplikaatioiden vuoksi.

Lievimmillään komplikaatiot ovat olleet leikkauksen jälkeistä kipua, jota on hoidettu seurannalla ja kipulääkkeillä. Vakavimmillaan taas komplikaatiot ovat olleet tilavuudeltaan merkittäviä veri- ja sappivuotoja, jotka ovat johtaneet uusintaleikkaukseen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Markku Voutilaisen mukaan leikkaukset tehnyt kirurgi on täyden koulutuksen saanut gastrokirurgi, eli hän on erikoistunut ruuansulatuskanavan leikkaushoitoon. Voutilaisen mukaan kirurgilla on kokemusta samankaltaisista leikkauksista myös aiemmista työpaikoistaan ennen Jokilaakson sairaalaa.

Komplikaatioiden syyt selvitetään ulkopuolisten kahden ulkopuolisen asiantuntijan avulla. Asiantuntijat ovat yliopistosairaalan erikoislääkäreitä, joilla on kokemusta vastaavista leikkauksista ja niiden jälkihoidosta. Selvitysmiehet arvioivat potilaiden valinnan Keski-Suomen keskussairaalassa, Jokilaakson sairaalassa tehdyn leikkauksen sekä leikkauksen jälkihoidon.

Kaikki Jokilaakson sairaalassa leikatut sappipotilaat ovat olleet kiireettömiä tapauksia, kaikki kiireellistä hoitoa vaativat tapaukset on leikattu Keski-Suomen keskussairaalasta.

Komplikaatioiden esiintyvyys tähystysleikkausten jälkeen on yleensä korkeintaan 1-2 prosentin luokkaa, Jokilaakson sairaalassa leikatuista lähes 20 prosentilla oli komplikaatioita.

Jokilaakson sairaalan toiminta siirtyi julkisen ja yksityisen yhteisesti omistaman Jokilaakson Terveys Oy:n vastuulle 1.9.2010 Jämsän kaupungin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteisen julkisen kilpailutuksen jälkeen.