Alueellistaminen voi aiheuttaa ongelmia

Maakunnat ovat lähes poikkeuksetta jääneet miinukselle valtion alueellistamistoimissa, laskee Kainuun maakuntajohtaja Alpo Jokelainen. Alueellistaminen pelkästään alueellistamisen takia aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä, arvioi CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen toimitusjohtaja Kimmo Koski.

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
Mielenosoittajia, joiden kyltissä lukee: "Alueellistaminen vie tuhansia työpaikkoja pääkaupunkiseudulta!"
YLE

Esimerkiksi Kainuu on menettänyt viimeisten viiden vuoden aikana selvästi enemmän työpaikkoja kuin niitä on tänne sijoitettu, arvioi Jokelainen.

Kainuuseen on viiden vuoden aikana alueellistettu ulkomaalaisviraston yksikkö ja sisäasiainministeriön palvelukeskus, jotka työllistävät noin 40 henkilöä. Vastaavasti työpaikkoja on maakunnasta kadonnut tai katoamassa muiden muassa rajavartioston ja Oulun yliopiston päätösten seurauksena.

- Kainuusta on lähetetty valtionhallinnolle viiden sivun lista alueellistamistoiveista. Sitä päivitetään muutaman kuukauden välein, mutta toistaiseksi tulokset ovat olleet laihoja.

Listan kärkenä on tällä hetkellä Suomen Metsäkeskusten päätoimipaikan sijoittaminen Kainuuseen. Päätös sijoituspaikasta tehdään tämän vuoden aikana, sanoo Jokelainen.

- Sama toive löytyy monen muunkin maakunnan listoilta, joten kilpailu on kovaa siitäkin.

Pakkosiirto voi merkitä työntekijöiden lähtöä

Esimerkiksi CSC:n - Tieteen tietotekniikan keskuksen alueellistamista kokonaan Kajaaniin on pohdittu opetusministeriössä, mutta ajatuksesta on luovuttu. Kosken mukaan alueellistaminen merkitsisi sitä, että suurin osa valtion omistaman yhtiön noin 200:sta asiantuntijasta jättäisi yhtiön.

Kosken mukaan CSC näkyy Kajaanissa vuonna 2012 valmistuvan maailman ekotehokkaimman datakeskuksen ja sen ympärille rakentuvan toiminnan kautta, mutta muuten työntekijöitä ei Kajaaniin sijoiteta.

CSC sisältyy virkamiestyöryhmän 17 valtionyhtiön ja liikelaitoksen listaan, joiden alueellistamista valtio voisi vielä selvittää. Virkamiestyöryhmän esittämissä kohteissa työskentelee pääkaupunkiseudulla runsaat 2 100 työntekijää.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio