Tervaruukilla levähdetään ja tarinoidaan

Tervaruukin maja Kuopiossa on jo vuosikymmeniä tarjonnut hiihtäjille ja muille liikkujille talvisin oivan levähdyspaikan ulkoilun välissä. Viime vuonna maja siirtyi kaupungin omistuksesta jo vuosikymmeniä majaa pyörittäneille Kuopion suunnistajille.

hiihtolajit
Tervaruukin maja
YLE / Anna Kumpulainen

Tervaruukin majaa ympäröi kaunis, talvinen maisema. Aamupäivällä majalla oli vielä melko hiljaista. Arkiaamusta ja pöpperöisestä säästä huolimatta jokunen innokas hiihtäjä oli ladulle lähtenyt.

- Aamun hiihtolenkillä olen. Kyllä on niin töhkeröinen keli ja pitopohjasuksien sisäänajo, joten kyllä tästä taitaa riittää koko päivän kuntosuoritukseksi, Tervaruukin ympäristössä sivakoinut Heikki Eskelinen toteaa.

Kahvin tuoksu toivottaa tervetulleeksi

Tervaruukin majassa puolestaan valot paloivat kutsuvasti ja kahvin tuoksu toivotti tulijan tervetulleeksi. Maja on auki tammikuun jokaisena päivänä. Pakkasten paukkuessa päälle 20 asteen maja pysyy kuitenkin suljettuna.

- Lunta on sadellut aika paljon ja vielä täällä on aika hiljaista, mutta toivottavasti hiihtäjiä tulee lisää päivän mittaan. Hyvillä keleillä hiihtäjiä on kyllä ollut mukavasti liikkeellä, Kuopion suunnistajien seuratyöntekijä Terhi Kauppila kertoo.

Majassa pistäytyminen on monelle jo perinne, jota ei voi hiihtolenkillä ohittaa. Majassa toimii kahvio, jossa myydään herkkuja ja lämmintä juotavaa.

- Osa ei ilman munkkia ja kahvia hiihtämään lähtisikään, Kauppila naurahtaa.

Aamulla hiihtämässä ollut Heikki Eskelinenkin pistäytyi majassa kuumalla mehulla.

- Tämä on erinomainen asia, että Tervaruukin maja avataan jo hyvissä ajoin aamupäivällä. Tämä on oikein hyvää harrastajahiihtäjän maastoa. Kyllähän se pitää mehu mukikin aina majalla käydä hörppäämässä. Täällä on myös hyvä vaihtaa kuulumisia muiden hiihtäjien kanssa, Eskelinen sanoo.

Majalle pääsy vaatii urheilua

Tervaruukin majan uudet omistajat, Kuopion suunnistajat, ovat suunnitelleet joitakin uudistuksia majalle. Tavoitteena on tehdä majasta entistäkin houkuttelevampi.

- Tavoitteena olisi tehdä täällä pientä remonttia. Myös muita ideoita viritellään jatkuvasti, seuratyöntekijä Terhi Kauppila toteaa.

Majalle pääsy innostaa liikkumaan, sillä ihan ilman lihasvoimaa ei majalle pääse. Autolla ei perille asti pääse.

- Autolla pääsee puolentoista kilometrin päähän. Siitä eteenpäin pitää sitten urheilla tavalla tai toiselle, Kauppila sanoo.

Lähteet: YLE Savo