1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Edsevö, Pedersöre

Pohjanmaalla määriteltiin kauppapaikat

Kaupallisten palvelujen sijoittumista Pohjanmaalla käsittelevä kaavaehdotus on valmistunut. Kaupan keskittymät sijoitetaan tulevaisuudessa ensi kädessä kaupunki- ja kuntakeskuksiin. Nyt valmistunut vaihekaavaehdotus sisältää mahdollisuuden kolmeen vähittäiskaupan suuryksikköön. Ne sijoittuisivat Pietarsaaren Edsevöhön, Vaasan Risöhön ja Närpiön Högbackiin.

Risön alue
Katso Ulla Kuivasmäen toimittama juttu. Kuvaus ja leikkaus: Juha Kemppainen (1:52)

Vaihekaavaehdotus kaupallisten palvelujen sijoittumisesta asetetaan nähtäville maanantaina 17.1. Pohjanmaan liitto järjestää lisäksi tiedotustilaisuuksia, jotta kuulemisprosessiin osallistuminen olisi kuntalaisille helppoa.

-Peruslähtökohtana kaavaehdotuksessa on, että palvelut sijoitetaan sinne, missä ihmiset ovat. Se tarkoittaa palvelujen sijoittamista keskustoihin, kaupunkien ja kuntien keskusteoihin ja myös myös osakeskuksiin, sanoo kaavoitusjohtaja Saini Heikkuri-Albozi Pohjanmaan liitosta. .

Pohjanmaa maakunnassa on tarvetta myös vähittäiskaupan suuryksiköille. Kaavaehdotus sisältää niitä kolme kappaletta. Suuryksiköt sijoitetaan Vaasan Risöhön, Närpiön Högbackaan ja Pedersören Edsevöön. Edsevö on aiheuttanut kiistaa.

-Tässä kaavaehdotuksessa asia on ratkaistu niin, että alueelle on laitettu mitoitus. Se on korkeintaan 25 000 kerrosneliötä, josta 3000 voi olla päivittäistavarakaupan. Pedersören kunta ja Pietarsaaren kaupunki ovat päässeet yhteisymmärrykseen sen mitoituksesta, sanoo kaavoitusjohtaja Saini Heikkuri-Albozi.

Suurin kaupanalue on merkitty kaavaehdotukseen Vaasan Risöhön. Rakennusala olisi 120 000 kerrosneliötä, josta 24 000 olisi päivittäiskaupan tarpeisiin. Ne ovat sopivat Ikealle ja uudelle Prismalle.

Kaava asetetaan maanantaina nähtäville ja lisäksi järjestetään tiedotustilaisuuksia kansalaisille.

Tiedotustilaisuudet ovat seuraavasti:

Vaasan seudulla: 24.1. Risön ABC-asema

Pietarsaaren seudulla 25.1. Edsevön Polaris

Kyrönmaalla 2.2. hotelli-ravintola Kantri

Suupohjan rannikkoseudulla: 3.2. hotelli-ravintola Logen, Närpiö