1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tunisian presidentti antoi periksi mielenosoittajille

Tunisian presidentti Zine al-Abidine Ben Ali aikoo luopua virastaan 2014. Lisäksi hän lupasi lisätä poliittisia vapauksia sekä määräsi ruuan hintoja alennettavaksi. Presidentti ilmoitti aikeistaan televisiopuheessa torstaina, kun veriset kahakat jatkuivat eri puolilla maata.

Mielenosoittajat polttivat Tunisian presidentin Zine al-Abidine Ben Alin kuvia. Kuva: LUCAS DOLEGA/EPA

Presidentti Ben Ali kielsi myös käyttämästä aseita mielenosoittajia vastaan. Lisäksi internetin sensuuria vähennetään ja poliittisen opposition toimintaa helpotetaan. Presidentti lupasi myös alentaa peruselintarvikkeiden, kuten sokerin, maidon ja leivän hintaa.

Ben Ali sanoi puheessaan, että aikoo pitää kiinni lain mukaisesta 75 vuoden ikärajasta presidenttiydessä. Nyt 74-vuotias presidentti on johtanut maata kovin ottein 23 vuotta. Hän sanoi ymmärtävänsä, että presidenttiys ei ole elinikäinen virka.

- Olen ymmärtänyt teitä. En hyväksy, että yhtään ainutta pisaraa tunisialaista verta vuodatetaan enää, presidentti sanoi televisiossa.

Maan oppositio otti kauan odottamansa uutisen vastaan iloiten. Myös aiemmin mellakoinut kansa riemuitsi puheen jälkeen pääkaupungin kaduilla ja lauloi kansallislaulua.

Tunisian mellakoissa on kuollut viranomaisten mukaan 23 ihmistä. Opposition kuitenkin sanoo, että kuolleita on kymmeniä enemmän. Mellakat syntyivät, kun tuhannet ihmiset vaativat poliittisia vapauksia ja töitä.