1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Selvitys: Joka kolmas nuori turvapaikanhakija vaikeasti traumatisoitunut

Kolmannes Suomeen saapuvista alle 24-vuotiaista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on vaikeasti traumatisoituneita tai näkyvästi oireilevia. Lisäksi ainoastaan kolmasosa näistä ihmisistä saa Suomessa tarvitsemaansa hoitoa, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen laatima selvitys.

Suomeen saapuu vuosittain lähes tuhat hoitoapua kaipaavaa lasta tai nuorta. Heistä vain kolmannes saa psykiatrista tai psykoterapeuttista hoitoa. Ongelmana ovat pitkät jonot ja ammattitaidottomuus hoitoyksiköissä. Traumatisoitumista on myös vaikea havaita, sillä lapset ovat tavallisesti haluttomia puhumaan vaikeista kokemuksistaan.

Helsingin Diakonissalaitoksen selvityksen mukaan nykyiset julkiset terveydenhuollon palvelut eivät vastaa nuorten turvapaikanhakijoiden ja pakolaislasten hoitotarpeeseen. Laitos korvaisi puutteet paremmalla mielenterveysalan koulutuksella turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa.

Diakonissalaitoksen selvityksessä haastateltiin nuorten turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kanssa toimivia työntekijöitä eri puolilla Suomea. Tutkimuksessa jututettiin myös turvapaikanhakijoita edustavia ihmisiä sekä eri terveydenhuollon järjestöjen edustajia.