Stubb matkustaa Venäjälle selvittelemään tonttikiistaa

Ulkoministeri Alexander Stubb matkustaa helmikuussa Venäjän raja-alueille selvittelemään Suomen ja venäjän välille puhjennutta tonttikiistaa. Ulkoministeriö lähetti torstaina Venäjälle nootin eli selvityspyynnön maakauppojen rajoittamisesta.

talous
Alexander Stubb
YLE

Nootissa pyydetään täsmennystä siihen, mitä lainsäädäntö tarkoittaa niille suomalaisille, jotka nyt omistavat maata kyseisellä alueella ja mitä se merkitsee tulevaisuuden kaupoille.

Stubb kertoo YLEn ruotsinkielisille uutisille matkustavansa Venäjän lähialueille helmikuun alussa. Hän tapaa paikallisia viranomaisia ja keskustelee maakauppoja koskevasta ongelmasta.

Stubbin (kok.) mukaan Suomi on keskustellut asiasta Venäjän kanssa jatkuvasti ja pitänyt kiinni vastavuoroisuusperiaatteesta. Tieto Venäjän tekemästä päätöksestä rajoittaa ulkomaalaisten tonttiostoja tuli kuitenkin hänen mukaansa tiedotusvälineiden kautta.

Stubb kertoi asiasta eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Hänen mukaansa nootteja lähtee Suomesta vuodessa kymmeniä, jopa satoja, eli kysymys on normaalista diplomaattisesta toiminnasta.

EU ei auta - WTO:lla ei mitään tekemistä

Stubb korosti myös, että kysymys on pitkälti Suomen ja Venäjän kahdenvälisestä asiasta, vaikka asia koskeekin myös muita rajavaltioita.

-EU:n sotkeminen tähän soppaan valitettavasti ei auta mitään ja WTO:n kanssa tällä kysymyksellä ei ole mitään tekemistä, hän vastasi kansanedustaja Pertti Salolaiselle (kok.), joka esitti asian kytkemistä Venäjän suunnittelemaan maailman kauppajärjestön jäsenyyteen.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) puolestaan torppasi kansanedustaja Markku Laukkasen (kesk.) kysymyksen siitä, voisiko Suomi vastaavasti rajoittaa venäläisten maaostoja Suomessa.

Brax sanoi oikeusministeriön odottavan rauhassa ulkoministeriön selvityksiä ja analyysiä siitä, miten vastavuoroisuutta pystytään ajamaan. Hän korosti, että vain kaksi tuhannesta kiinteistöstä on Suomessa ulkomaalaisomistuksessa.

Lähteet: YLE Uutiset