1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Puupäähattu Tommi Musturille

Tämänvuotinen sarjakuvapalkinnon saaja tekee omaperäisiä, muotokieleltään ja väreiltään kiehtovia pieniä kertomuksia.

Kulttuuri
Tommi Musturin Toivon kirja -sarjakuvia lasivitriinissä.
Tommi Musturin Toivon kirja -sarjakuvia lasivitriinissä.Yle
Tommi Musturi sai vuoden 2011 puupäähatun.
Tämänvuotinen Puupäähattu-sarjakuvapalkinnon saaja tekee omaperäisiä, muotokieleltään ja väreiltään kiehtovia pieniä kertomuksia. Musturi on itse todennut sarjakuviensa käsittelevän vapautta, yksinäisyyttä tai ihmistä suhteessa ympäristöihinsä.

Tommi Musturin (s.1975) sarjakuvissa liikutaan Moebiuksen ja Jim Woodringin jalanjäljissä: psykedelian ja pop-taiteen välimaastossa ilkamoivat kuvastot riemastuttavat, mutta herättävät syvempääkin pohdiskelua. Musturin tavaramerkkeihin kuuluu myös persoonallinen lakoninen ironia.

Vapauden ja yksinäisyden teemoja

Tähän mennessä Musturi on ehtinyt tehdä muun muassa kolme osaa viisosaisesta Toivon kirja- sarjasta. Taiteilijan pääteoksena taas pidetään vuonna 2009 ilmestynyttä Samuelin matkaa, joka on julkaistu viidessä eri maassa. Musturi itse on todennut sarjakuviensa käsittelevän vapautta, yksinäisyyttä ja ihmistä suhteessa ympäristöönsä.

- Sarjakuvani lähtevät liikkeelle yksilöstä ja yksilön ongelmista, tavallisesta elämästä ja ihmisyydestä yleensä. Yritän miettiä sarjakuvan kautta suuria kysymyksiä, mutta en pyri tekemään sitä mitenkään vakavasti enkä siten, että etsisin jonkinlaisia totuuksia. Kyse on pikemminkin viittauksista siihen suuntaan, Musturi pohtii.

Monipuolinen toimija

Musturin vaikutusta muihin kotimaisiin sarjakuvataitelijoihinkaan ei voi vähätellä- hän on toimittanut muun muassa kymmenen Glömp-antologiaa, työskennellyt Kuti-sarjakuvalehdessä toimittajana ja pyörittänyt Huuda Huuda-kustantamoa. Musturi on myös osallistunut eurooppalaisissa kaupungeissa kiertäneeseen näyttelyyn, jossa on kartoitettu kolmiulotteisen sarjakuvan mahdollisuuksia.

- Mielestäni sarjakuva on kiehtova ilmaisumuoto ja siinä on paljon tutkimatonta aluetta. Sarjakuvan tekeminen vaatii vain kynän ja paperia, mutta toisaalta se, että edessä on tyhjä paperi voi joskus olla myös pelottava tilanne, Musturi kertoo.

Tommi Musturin näyttely avautuu perjantaina 14.1 Kansalliskirjastossa Helsingissä.

Lähteet: YLE Uutiset