1. yle.fi
  2. Uutiset

Elvi sai Sibeliuksellekin liputuspäivän

Kokkolalainen Elvi Löhönen on saanut omat puumerkkinsä suomalaisiin liputuspäiviin. Merkkimiehet Eino Leino ja Jean Sibelius ovat saaneet kalenteriin viralliset liputuspäivänsä Löhösen ansiosta.

kulttuuri
Petri Kuikka / YLE

Jean Sibeliuksen syntymäpäivä 8.12 on vuonna 2011 ensimmäistä kertaa kalentereissa virallisena liputuspäivänä. Päätöksen teki sisäasiainministeriö.

Kokkolalainen kulttuurivaikuttaja Elvi Löhönen ajoi säveltäjämestarille ja suomalaiselle musiikille oman liputuspäivän tekemällä aloitteet sisäasiainministeriöön, Helsingin yliopiston Almanakkatoimistoon ja Suomalaisuuden seuralle. Hankkeen tukemispyyntöjä lähti tukuittain kulttuuri- ja musiikkivaikuttajille.

- 12 vuotta sitten tein yksinäisenä myyränä töitä Leinon liputuspäivän eteen. Nyt kirjoitin ministereille, kaupunginjohtajalle, Sibeliusseuralle ja monelle muulle. Tuli Karita Mattilaa myöten monipuolinen tukijoukko, kertoo Löhönen.

Liputuspäivän ajaminen kävi työstä. Löhösellä kului pari viikkoa lähes yötä päivää osoitteiden etsimiseen ja kirjeiden kohteiden miettimiseen.

Onnistumisen ilo lainehtii vieläkin

- Elokuussa lähetin aloitteet ja kirjeet. Sitten tuli lehtiin tieto, että Sibelius saa oman liputuspäivänsä kalenteriin. Sisäasiainministeriöstä tuli kiitoskirje. Tuntuui juhlavalta. Sain dokumentin siitä, että me olemme vaikuttaneet ja minä olen vaikuttanut päivän saamiseen. Olen ihan onnessani, Löhönen hehkuttaa.

Löhönen ehdotti aloitteessaan liputuspäiväksi Sibeliuksen kuolinpäivää 20.9. Sisäasiainministeriö päätyi kuitenkin syntymäpäivään. Vaihdos ei harmita. Pääasia on, että säveltäjämestarin ja samalla suomalaisen musiikin kunniaksi liehuvat liput.

- Se on tärkeää. Almanakassa olevat liputuspäivät ovat valtaosaltaan kirjallisuudelle. Musiikille ei ollut ainoatakaan.

Yhtä liputuspäivää Löhönen vielä haikailee - universaalia maailman rauhan -liputuspäivää. Sen saa tosin joku muu ajaa kalenteriin.

- Tämä riittää yhden ihmisen kohdalle, kun on kaksi liputuspäivää löytynyt. Muuten olen aktiivisesti kulttuuriasioissa mukana.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi