Ilmastopaneelin johtaja: Luonnonkatastrofit yleistyvät

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri arvioi, että viimeaikaiset luonnonkatastrofit eri puolilla maailmaa kuuluvat ilmastonmuutoksen perussuuntaukseen. Suomessa vierailulla oleva Pachauri ei halua kuitenkaan määritellä äärimmäisiä sääilmiöitä ihmisen toiminnasta johtuviksi.

luonto
Ilmastonmuutosta tutkivan YK:n paneelin puheenjohtaja Rajendra Pachauri istuu pöydän ääressä ilmastokokouksen avajaisissa.
YK:n ilmastonmuutospaneelin johtaja Rajendra Pachauri Kööpenhaminan kokouksen avajaisissa.CP15

- Yksittäisiä luonnonilmiöitä ei voida osoittaa ihmisen toiminnan aiheuttamiksi, mutta perussuuntaus on selvä: voimakkaita tulvia, kuivuuskausia, helleaaltoja sekä rankkoja vesi- ja lumisateita esiintyy tulevaisuudessa entistä useammin ja entistä voimakkaampina. On kuitenkin hyvin vaikea tieteellisesti sanoa, ovatko tietyt tapaukset seurausta ihmisen toiminnasta, sanoo Pachauri.

Intialainen ilmastoasiantuntija muistuttaa, että suurkaupunkien asukkaat ovat hyvin haavoittuvia luonnonvoimien edessä:

- Megakeskuksissa - kuten Shanghaissa Kiinassa, Dhakassa Bangladeshissa tai Kolkatassa Intiassa - ihmisiä asuu valtavasti pienillä ja ahtailla asuinalueilla. Niissä tulvan tai myrskyn vaikutukset koskettavat moninkertaisesti suurempaa ihmismäärää kuin 50 - 100 vuotta sitten, sanoo Pachauri.

IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Pachauri osallistui Helsingissä Ilmatieteen laitoksen ilmastoseminaariin.

Lähteet: YLE Uutiset