1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomessa työntekijä saa valita alusvaatteensa vapaasti

Alusasu voi olla myös työasu. Työnantaja voi halutessaan määrätä myös työntekijän alusvaatteista sellaisilla asiakaspalvelualoilla, joissa käytetään työpukua. Suomessa tiettävästi yksikään yritys ei kuitenkaan ole määrännyt, millaiset alusvaatteet ovat työhön sopivia.

Kotimaan uutiset
Kaksi Finavian asiakaspalvelijaa seisoo lentoaseman aulassa.
Suomessa asiakaspalvelualoilla ei ole määrätty työasuun kuuluvia alusasuja.YLE
Kaksi Finavian asiakaspalvelijaa seisoo lentoaseman aulassa.
Työnantaja voi halutessaan määrätä myös työntekijän alusvaatteista sellaisilla asiakaspalvelualoilla, joissa käytetään työpukua. Suomessa ei ole kuitenkaan tiettävästi yksikään yritys määrännyt, millaiset alusvaatteet ovat työhön sopivia.

Monissa ammateissa alusasun olisi parasta pysyä näkymättömissä. Periaatteessa palvelualojen työnantaja voi velvoittaa henkilöstönsä pukeutumaan tietyn värisiin tai mallisiin alusvaatteisiin, mutta ainoastaan riittävän painavasta syystä.

- Se, että työantaja voi määrätä työntekijän vaatetuksesta, niin sen täytyy liittyä työntekoon. Pelkästään se, että työnantaja on sitä mieltä, että pitää alusvaatteita käyttää tai toisaalta, että ei saa käyttää, niin se ei voi olla peruste määrätä työntekijän pukeutumista, sanoo SAK lakimies Anu-Tuija Lehto.

Suomessa alusvaatekeskustelu ei ole levinnyt työpaikoille toisin kuin Saksassa, jossa sopivia alusvaatteita on haettu oikeusistuimia myöten. Esimerkiksi eräällä saksalaisella lentokentällä toimivan yrityksen johto ja työntekijät olivat eri mieltä, millaisissa alusvaatteissa töitä saa tehdä. Oikeuden päätös oli, että alusvaatteet pitää olla.

Aluspaidaton kuluttaa työnantajan omaisuutta

Alusvaatteilla voi provosoida. Punaiset rintaliivit valkoisen työpaidan alla voivat täyttää jopa seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkit. SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto on sitä mieltä, että kaikkeen voi haluttaessa hakea oikeutusta lainsäädännön kautta. Oikeuskäsittelyihin saakka johtava kiistely vaatteista on työpaikoilla yleensä merkki huonosta kyvystä hoitaa asioita kuin varsinaisista vääristä vaatteista.

- Kun tällaisia asioita käsitellään, niin pitäisi asiallisesti selvittää, että onko kyseessä kunnon ongelma vai onko tämä pelkkää kiusantekoa, Lehto toteaa.

Saksan lentokenttäesimerkissä työnantaja vei oikeudessa voiton. Yksi perusteluista oli, että ilman alusvaatteita työasu kuluu nopeammin. Käytännössä siis työpaidan alla vaadittiin pidettäväksi aluspaitaa.

Se maksaa, joka määrää

Jos Suomessa henkilöstölleen työasun kustantava työnantaja vaatii pidettäväksi sopivia alusvaatteita, ei asia ole aivan yksinkertainen. Oikealla alusasulla on tietenkin merkitystä joissakin erityistöissä, joissa vaatetus voi olla jo turvallisuussyistä erikseen määritelty.

Mikäli työhön ei liity asiakaspalvelua, on käytännössä ihan sama, millaisissa alusvaatteissa työpaikalleen ilmestyy. Jos säädyllisyys säilytetään, voi töihin tulla vaikka kokonaan ilman.

Palvelualoilla ja asiakaspalvelutehtävissä tilanne voi olla toinen. Rönsyävät, tarjoilijan paidankauluksesta pilkottavat rintakarvat voidaan tulkita epäesteettisiksi. Jos työasuun lisätään tämän vuoksi velvoite aluspaidasta, pitää työnantajan tämä hänelle hankkia.

Naisilla sama kuvio voisi toteutua rintaliivien kohdalla.

- Jos on esimerkiksi asiakaspalvelussa ja työnantaja ostaa työpuvun, jonka pusero on sellainen, että se edellyttää tietyn värisiä alusvaatteita, niin sitten työnantaja voi hänelle sellaiset ostaa. Mutta työnantajan pitää ne maksaa, muistuttaa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann