1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puuvilla

Puuvillan tuhkasta kasvaa tohtoreita

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Porin Puuvillatehtaan palosta. Porin entinen kaupunginjohtaja, yliopistokeskuksen johtaja Martti Sinisalmi on kokenut sekä Puuvillan tuhon että uuden nousun.

Kuva: Jari Pelkonen / YLE

Puuvillatehtaan palo 20.5.1981 ennakoi lopun alkua ja vaikutti Porin ilmapiiriin merkittävästi. Näin asian koki silloinen kaupunginjohtaja Martti Sinisalmi. Hän oli työmatkalla, kun puhelu puuvillatehtaan tulipalosta tavoitti hänet. Hän ei osannut vielä silloin aavistaa tilanteen vakavuutta, mutta arveli tulipalon kuitenkin johtavan lomautuksiin ja irtisanomisiin.

Tämä mielessään hän teki kaupunginhallitukselle esityksen, että kaupunki myöntäisi puuvillatehtaan työllistämistoimenpiteisiin miljoonan markan avustuksen. Aiheesta keskusteltiin Sinisalmen mukaan kiivaasti, mutta ehdotus meni kuitenkin läpi ja tukipaketti saatiin eteenpäin.

Puuvillatehdas jatkoi toimintaansa, mutta tulevaisuuden uhkakuvat olivat Sinisalmen mukaan jo näkyvissä.

- Kun selvisi, että vakuutusyhtiö korvaa pääosin vahingot, niin Puuvillan työntekijät pyysivät minut mukaansa Tampereelle silloisen yhtiön toimivan johdon luo. Käynti jäi erityisesti mieleeni, sillä se oli varsin tyly. Lähetystölle ei tarjottu kahvia eikä edes pyydetty istumaan. Siinä vaiheessa minulle selvisi, että tämä oli puuvillan lopun alkua. Ja sitä se olikin. Siitä se alasajo nopeutui ja muistaakseni elokuussa 1995 puuvillan alueelle soitettiin ja ilmoitettiin, että ensi viikolla lähtee viimeinenkin työntekijä ja sammuttaa valot lähteissään. Lopulliseen alasajoon meni siis sellaiset 15 vuotta.

Uusi Puuvilla kukoistaa

Nykyään puuvillatehtaan ilme on aivan toisenlainen. Martti Sinisalmi on ollut mukana monessa vaiheessa siivittämässä sen uudelleenkäyttöä.

- Porin kaupunki oli mukana toteuttamassa remonttia, kun ensimmäinen yritys Puuvillan joenpuoleiseen päätyyn perustettiin. Silloin Puuvillan tiloja ruvettiin markkinoimaan aktiivisesti ja suurimpana yksittäisenä asiana mieleen jäi yliopistokeskuksen siirto Puuvillan yhteyteen. Se lisäsi alueen vetovoimaa huomattavasti.

- Nykyään Porin Puuvillatehdas on paras esimerkki, mitä teollisen rakennemuutoksen jälkihoidosta on esittää. Sen tilat eivät ole ihan entisessä laajuudessaan kaikki käytössä, mutta siellä on hyvin monimuotoista modernia toimintaa ja sehän elää uutta kukoistuskauttaan.