Hyppää sisältöön

Mieskin voi olla martta

Martoilla on essu, huivi ja nuttura tiukalla. Pah! Martta on nykyaikainen nainen, joka osaa ja tietää ja jos ei osaa, niin tietää, mistä kysyä. Mutta voisiko Mikko olla martta? Keski-Suomessa pohditaan parhaillaan, pitäisikö miehille perustaa oma marttayhdistys.

Kuva: YLE / Antti Eintola

- Meille on tullut aika paljon viestiä siitä, että miehet haluaisivat oman yhdistyksen, jossa naiset eivät olisi neuvomassa. Miehet saisivat ihan rauhassa kokkailla keskenään ja opetella uusia taitoja, kiteyttää kehitysjohtaja Kati-Erika Timperi Keski-Suomen Martoista.

Vaikka martta-toiminta ei ole miehiltä kiellettyä, voi kynnys esimerkiksi ruokakurssille olla korkea. Joitakin rohkeita kuitenkin löytyy eivätkä miehet ole martta-yhdistyksissä mikään ennennäkemätön ihme. Silti miesten oma yhdistys voisi rohkaista useampia miehiä marttailun pariin.

- Ehkä siinä on juuri se, että ei niitä ohjeita satelisi koko aikaa, vaan saisi tehdä niin kuin itsestä tuntuu. Hyvällä porukalla harrastetaan yhdessä jotain, tiivistää Timperi miesmarttailun ytimen.

Martta-toimintaan ei varsinaisesti tarvitse sitoutua, tapaamisissa voi käydä vaikka kerran vuodessa, jos siltä tuntuu. Timperi toki toivoo, että martta-innostus purisi mahdollisimman moneen mieheen ja mieleen.

- Toivomme, että löydettäisiin sellainen ydinporukka, joka pyörittäisi yhdistystoimintaa. Olisi puheenjohtaja ja sihteeri pohtimassa sitä, mitä tehdään ja suunnittelemassa kursseja. Ei se sinänsä mitään paperinpyörittelyä ja kokouksissa istumista tarkoita, vaan yhdessä tehdään kaikenlaisia juttuja, Timperi sanoo.

Kun nainen odottaa ohjeita, mies ehti jo tehdä

Miesten ja naisten välisistä eroista löytyy tuhansia ja taas tuhansia esimerkkejä. Yksi usein käytetty vertaus on suhtautuminen uusiin teknisiin laitteisiin. Mies ei lue käyttöohjeita, vaan syöksyy suinpäin uuden kojeen kimppuun. Nainen sen sijaan perehtyy ensin käyttöohjeeseen ja testaa uutta laitetta vasta sitten.

Marttojen kursseillakin on huomattu, että eroja miesten ja naisten välillä tosiaankin löytyy: mies menee ja tekee, vaikkei varsinaisia ohjeita ole vielä edes annettu.

- Pääasiassa se menee niin, että miehet tekevät vähän niin kuin oman tahdon mukaan. Miehet saattavat tehdä jonkun asian, vaikka vielä ei ole aavistustakaan, miten se oikeastaan pitäisi tehdä ja opettaja vasta aloittaa asian selittämisen. Mutta niinhän se pitää ollakin, kaikkea pitää kokeilla, naurahtaa Kati-Erika Timperi.

Osaako martta korjata auton?

Vaikka miehille ei vielä omaa yhdistystä olekaan, on joillekin marttojen kursseille soluttautunut myös miehiä. Etenkin ruokakurssit ovat kysyttyjä ja niille olisi myös miehillä mieli.

- Ruoan laitto on sellainen arjen taito, joka on hyvä kaikkien osata, sekä miesten että naisten. Ei tämä tarkoita sitä, että etsisimme jotain tossukansaa kotiin kokkaamaan sillä aikaa, kun vaimot ovat töissä. Sehän on hienoa, että osaa itse laittaa ruokaa ja selviää eikä ole yksin vaimon ruokahuollon varassa, toteaa Timperi.

Mutta entäs sitten ne "miesten hommat"? Voisiko martta-toiminnasta löytyä apu vaikkapa auton korjaamiseen?

- En usko, että miesten tarvitsisi rajata toimintaansa kokkailuun, kyllähän kaikki meidän yhdistykset järjestää vaikka millaista toimintaa. Sitten vaan otetaan autoliike tai -korjaamo, mistä se opastus saadaan. Pääpaino olisi kuitenkin varmaan näillä arjen askareilla ja kodin tehtävillä, linjaa Timperi.