1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Vapo hakee ympäristölupaa Hartolan Isosuolle

Vapo hakee lupaa turpeennoston aloittamiselle Hartolan Isosuolla. Ympäristölupahakemus koskee myös nykyistä turpeenottoaluetta, Jaakkolansuota.

Kuva: YLE / Heikki Ahonen

Vapo on karsinut hehtaareja aiemmista suunnitelmista. Isosuolta lupaa haetaan 68 hehtaarille, kun yhtiö kaavaili suurimmillaan nostoalueeksi jopa 120 hehtaaria.

Paikalliset asukkaat ovat arvostelleet Vapon turpeennostosuunnitelmia. Syynä suunnitelman karsimiseen ei ole julkinen paine, vaan laskuvesien johtamiseen liittyvät ongelmat, sanoo suunnitteluinsinööri Tarmo Leikas Vaposta.

- Meillä on tälle alueelle suunniteltu kemiallinen puhdistamo. Painavana syynä oli enemmänkin tekniikka, koska toisen alueen olisi joutunut muuten puhdistamaan jollain toisella tavalla. Kuormitus voidaan laskea ja mitata. Kuormitukset ovat yleensä pieniä, jopa mitättömiä. Jos joku ei lukuja usko, niin minkäs sille sitten tekee, sanoo suunnitteluinsinööri Tarmo Leikas Vaposta.

Aluehallintoviraston on tarkoitus saada lupahakemus nähtäville kevään aikana.

Hartolassa järjestetään viikonloppuna yleisötapahtuma, jossa keskustellaan turpeennoston ympäristövaikutuksista erityisesti vesistöihin. Paikalla on muun muassa kaksi entistä ympäristöministeriä Sirpa Pietikäinen ja Satu Hassi sekä nykyinen ympäristöaktiivi, pitkäaikainen valtiovarainministeri Iiro Viinanen.