1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomettunut Suomi Etelä-Karjalan museossa

Suomen ensimmäinen suomettumisen ajasta kertova näyttely tulee Etelä-Karjalan museoon. Kaikki eivät sulata ajatusta siitä, että suomettumisen aika olisi jo ohi ja siten museoitavissa.

kulttuuri
Suomettunut Suomi -näyttelyssä pääsee kaverikuvaan Brezhnevin ja Kekkosen kanssa. Kuvausvuorossa museon intendentti Satu Eiskonen.YLE Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan museossa sunnuntaina alkava suomettunut Suomi -näyttely käsittelee kylmää sotaa iloisen idänkaupan, itsesensuurin ja Kekkosen aikakautena.

Suomettuminen historiaa?

Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavaista ihmettelee suomettumisen ajan nopeaa siirtymistä museoihin. Hänen mielestään suomettumisen aikakauden ongelmat eivät ole menneen talven lumia.

- Kyllä sitä ollaan itsenäisyydestä jo aika pitkälti luovuttu. EU:n suhteen voisi kai sanoa, että ollaan jollain tapaa rähmällään, hän kommentoi.

Vihavaisen mielestä keskustelua EU:n arvoista ei ole Suomessa juuri harrastettu.

- Ne on aika purematta nielty. Mutta kyllä ainakin se henkinen itsenäisyys kannattaisi säilyttää. Sehän oli suomettumisenkin ongelma, Vihavainen toteaa.

Suomettunut Suomi -näyttely verhottaa YYA-aikaa

Suomettunut Suomi tekee tähystysleikkauksen lähimenneisyytemme poliittisiin, taloudellisiin ja kulttuurisiin kipupisteisiin.

- Näyttelyn teema on monella tapaa ajankohtainen, juhlittiinhan YYA-sopimuksen 60-vuotisuutta 2008 keväällä ja Kekkosen 110-vuotisuutta viime syksynä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta noottikriisistä ja 20 vuotta Neuvostoliiton hajoamisesta, muistuttaa museon intendentti Satu Eiskonen.

Näyttelyvieraat pääsevät Eiskosen mukaan myös testaamaan mm. sitä, kuinka suomettuneita he itse ovat.

Suomettunut Suomi on esillä Etelä-Karjalan museossa 16.1. - 10.4.2011. Itse näyttelyn ohella esillä on myös Ilja Glazunovin tunnettu Urho Kekkosen muotokuva.

Näyttelyn on tuottanut tamperelainen työväenmuseo Werstas.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi