YK pyytää apua Sri Lankan tulvauhreille

YK pyytää hätäapua Sri Lankan tulvista kärsineille. Tulvissa on kuollut 32 ihmistä, sadattuhannet ovat paenneet kodeistaan ja monet ovat menettäneet toimeentulonsa, kun tulvavesi on peittänyt sadonkorjuuta odottaneita riisipeltoja.

Ulkomaat
Lapset kävelevät tulvaveden valtaamien talojen vierellä.
Lapset kävelivät tulvaveden valtaamien talojen vierellä Batticaloan kaupungin lähistöllä Sri Lankan itärannikolla 14. tammikuuta.Reuters-TV

Pahiten rankkasateiden aiheuttamista tulvista on kärsinyt Sri Lankan itäosa. Tulvavesi on hitaasti laskemassa, mutta 340 000 ihmistä elää yhä tilapäisleireissä. Kuolonuhrien määrä nousi lauantaina viidellä 32:een. Lisäksi 12 ihmistä on kateissa.

YK kertoo lähiaikoina esittävänsä avustajamaille vetoomuksen, jossa pyydetään rahaa sekä riisiviljelmien istuttamiseksi uudelleen että tulvauhrien perustarpeisiin, kuten hyttysverkkoihin, puhtaaseen veteen ja ruokaan.

Alueen asukkaat kertovat, että osa ihmisistä on menettänyt kaiken omistamansa ja joutuu aloittamaan jälleen uudestaan alusta kylissä, joissa tuhoa teki jo vuoden 2004 tsunami.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi lauantaina, että maa antaa Sri Lankan tulvauhrien auttamiseen apua noin 225 000 euron arvosta. Yhdysvallat on lahjoittanut veneitä loukkuun jääneiden evakuoimiseksi sekä pullovettä, keittotarpeita ja pressuja.

Sri Lankan hallitus arvioi, että tulvat ovat aiheuttaneet yli 375 miljoonan euron tuhot.

Lähteet: AP