1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Marine Le Pen seuraa isäänsä Ranskan äärioikeiston johtajana

Jean-Marie Le Penin nuorin tytär Marine on valittu isänsä seuraajaksi Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtoon, kertovat puoluelähteet uutistoimistoille. Virallisesti puolueen on tarkoitus julkistaa uusi puoluejohtaja sunnuntaina.

Ulkomaat
Marine Le Pen kävelee isänsä Jean-Marie Le Pen kanssa.
Marine Le Pen kävelee isänsä Jean-Marie Le Pen kanssa. Kuva vuodelta 2009.Yoan Valat/EPA

Puoluelähteiden mukaan 42-vuotias Marine Le Pen voitti perjantain jäsenäänestyksessä vastaehdokkaansa Bruno Gollnischin, 60. Molemmat ovat europarlamentaarikkoja ja mukana nykyisessä puoluejohdossa.

Äänestystulosta lähteet eivät kertoneet. Kansallisen rintaman puoluekokous alkaa lauantaina ja ilmoitusta uudesta puoluejohtajasta odotetaan kokouksen lopuksi sunnuntaina.

38 vuotta Kansallista rintamaa johtanut Jean-Marie Le Pen, 82, kampanjoi tyttärensä puolesta.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema äärioikeistolaisuuteen perehtynyt asiantuntija Nonna Mayer sanoo, että Marine Le Pen edustaa Kansallisessa rintamassa uutta poliittista sukupolvea, joka haluaa uudistaa puoluetta. Marine Le Pen on muun muassa pyrkinyt pehmentämään puolueensa muukalaisvihamielistä julkisuuskuvaa. Mayerin mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Marine Le Pen olisi pinnan alla erilainen kuin isänsä.

Vastikään tehdyssä mielipidekyselyssä 17 prosenttia ranskalaisista sanoi, että he äänestäisivät Marine Le Peniä, jos hän asettuisi ehdolle vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi