1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi hakee jatkolupaa Itämeren dioksiinikalojen myynnille

Suomi hakee jatkoa poikkeusluvalle myydä EU:n raja-arvot ylittäviä Itämerestä pyydettyjä kaloja. EU laskee kalojen dioksiinipitoisuuksien raja-arvoa, mutta Itämerestä pyydetyt lohet, taimenet ja silkat ylittävät reilusti uudetkin raja-arvot.

Kotimaan uutiset
Silakka.
Salla Jokivarsi / Yle

Suomi käy parhaillaan neuvotteluja EU:n kanssa siitä, että Itämerestä pyydettyä silakkaa, luonnonlohta ja taimenta saisi jatkossakin myydä kalatiskeillä. Suomi sai Ruotsin tavoin vuonna 2002 poikkeusluvan kalojen myymiseen, vaikka ne ylittävät EU:n asettamat raja-arvot ympäristömyrkyn dioksiinin pitoisuudessa.

Nyt EU aikoo laskea raja-arvoja, mutta Itämeren yli 17 senttimetriä pitkissä silakoissa, lohissa ja taimenissa on yhä roimasti enemmän dioksiinia kuin uudet raja-arvot sallivat. Poikkeusluvan jatko ratkeaa kevään aikana.

- Suomessa on arvioitu, että esimerkiski silkan syöminen on terveellisempää kuin syömättä jättäminen silakan terveellisten ominaisuuksien vuoksi, sanoo ylitarkastaja Riitta Rajakangas maa- ja metsätalousmisnteriöstä.

Rajakankaan mukaan luvalla pyritään turvaamaan myös kalastajien elinkeinoa.

Ehtona myrkkypitoisuuksista tiedottaminen

EU vaatii poikkeusluvan ehdoksi sen, että viranomaiset tiedottavat myrkkypitoisuuksista ja niistä koituvista terveysriskeistä. Elintarviketurvallisuusviraston suositusten mukaan dioksiinipitoisia kaloja voi syödä pari kertaa kuussa sata grammaa.

- Kalastajien perheissä ja niissä perheissä, joissa pidetään kovasti silakasta, saatetaan syödä enemmän. Mutta keskivertokuluttaja syö silakkaa 400 grammaa vuodessa, mikä ei ole kovin suuri määrä. Kaikkiaan kalaa syödään 15 kiloa per henkilö vuodessa, sanoo ylitarkastaja Riitta Rajakangas.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi