"Baby Doc" Duvalier palasi Haitiin

Haitin entinen presidentti, 25 vuotta maanpaossa Ranskassa asunut Jean-Claude Duvalier on yllättäen palannut Haitiin.

Ulkomaat
Jean-Claude Duvalier
Jean-Claude Duvalier Port au Princen lentokentällä 16.1.2011.EPA/Andres Martínez Casares

Toistaiseksi on epäselvää, miksi Duvalier on palannut Haitiin. Uutistoimisto AFP:n mukaan Duvalier sanoo tulleensa "auttamaan".

AFP:n mukaan 59-vuotias Duvalier ja hänen vaimonsa lensivät pääkaupunki Port-au-Princeen lentoyhtiö Air Francen lennolla. Vastassa oli Duvalierin kannattajia.

Tukijoiden mukaan Duvalier pitää lehdistötilaisuuden maanantaina.

Duvalier saapuu epävakaaseen Haitiin. Haitissa kiistellään edelleen marraskuun lopun presidentienvaalien tuloksesta. Maa on yhä pahasti raunioina vuoden takaisen maanjäristyksen jäljiltä.

Lempinimellä "Baby Doc" tunnettu Duvalier joutui pakenemaan Haitista vuonna 1986. Häntä ja hänen lähipiiriään on syytetty kymmenien miljoonien dollarien kavaltamisesta valtion kassasta. Duvalierin ajoivat maanpakoon rajut mellakat ja Yhdysvaltain painostus.

Jean-Claude Duvalier nousi Haitin presidentiksi vain 19-vuotiaana vuonna 1971, kun hänen itsevaltaisesti hallinnut isänsä Francois "Papa Doc" Duvalier kuoli. Sekä isää että poikaa on luonnehdittu diktaattoreiksi.

Ranskassa asuessaan Duvalier on käynyt oikeustaistelua saadakseen pitää sveitsiläisillä pankkitileillä lepäävät miljoonansa. Haiti on yrittänyt saada rahat valtiolle.

Vuonna 2007 Duvalier pyysi haitilaisilta anteeksi valtakautensa "virheitä". Tuolloinen presidentti Rene Preval sanoi, että Duvalier joutuisi palatessaan oikeuden eteen vastaamaan kavalluksistaan ja valtakautensa tuhansista kuolonuhreista.

Lähteet: AFP, Reuters